Witness for the Prosecution (1957)

Once in 50 years suspense like this!

Reviews (2)

Armand

Avatar

Wie verwacht er nou een oude film op Nederland 2? Ik heb per ongeluk BBC2 opgenomen, gezien zij gisteren al een hoop (redelijk goede) oude films draaiden.
The Paradine Case is niet zo goed, omdat de rechtszaak eigenlijk gaat over dingen die je al weet. De clou voel je eigenlijk al aankomen. Dat is jammer; de eerste keer zag ik alleen het einde en vond ik het een behoorlijk goede film.
Maar ik ben zeer benieuwd naar Witness for Prosecution.

AngelEyes

Avatar

Grappig dat je dat zegt. Hitchcock is vaak door mensen benaderd als zijnde de regisseur van Witness For The Prosecution, terwijl Wilder vaak is gehouden voor de maker van The Paradine Case. Hitchcock, wetend dat Witness een stuk beter was dan Paradine Case, vond het wel best...

In deze film mixt Billy Wilder, zoals wel vaker, ernst en komedie, in een verhaal over een man die zonder alibi, maar met motief, terecht staat voor de moord op een oudere vrouw. De film is rijkelijk gevuld met karikaturen, de een (Charles Laughton als de fysiek op instorten staande advocaat) beter gelukt dan de ander (Elsa Lanchester, hier zonder gigantisch Bride Of Frankenstein-kapsel, als werkstertje). Marlene Dietrich is ook van de partij. Hoewel ze haar rol goed past ben ik geen fan van haar, te diva-achtig.

Het verhaal is zeer eenvoudig gehouden, alles draait om de markante brompot van een Laughton. De rechtbankscènes zijn nu al bij tijd en wijle vrij saai, maar zonder hem zou de film tamelijk doods zijn. Gelukkig is er aan het eind een leuke plotwending, die je eraan helpt herinneren dat Wilder ook een cynische kant heeft. Het slotakkoord is echter weer overdreven dramatisch. Toch is dit weer het soort fijne amusement waar Billy Wilder patent op heeft.

[rating 4]