Last Days (2005)

Rock and roll will never die.

Wou je altijd al een reisje maken naar een totaal afgelegen boeddhistisch klooster en wil je daar best een chronisch vermoeide sluitspier voor riskeren? Reserveer je kaartje alvast.
play

6,2 details

  • 97 Min
  • Muziek
  • Drama
  • Verenigde Staten
97 Min Verenigde Staten

Blake (Michael Pitt) is een introverte muzikant wiens plotse succes ook zijn ondergang dreigt te worden. Hij voelt zich hoe langer hoe eenzamer en isoleert zich steeds meer van de buitenwereld. Hij brengt zijn dagen al dolend rond in de omliggende bossen en mediterend in een elegant maar vervallen landhuis. Het is een periode van innerlijke onrust en gestoord bewustzijn, afgewisseld met enkele zeldzame uitbarstingen van rock ‘n roll. Iedereen lijkt wel hopeloos op zoek te zijn naar Blake – zijn zogenaamde vrienden, zijn manager, zijn platenlabel, zelfs een privé-detective – maar Blake vermijdt elk contact. Hij heeft vooral nood om alleen te zijn en ontwijkt zelfs de enkele vrienden in zijn huis die hem alleen benaderen wanneer ze iets nodig hebben: geld of raad bij het maken van een song. Tenslotte trekt hij zich terug in het tuinhuis en zoekt er naar een uitweg.

Regie
Gus Van Sant
Cast
Michael Pitt, Lukas Haas, Asia Argento, Harmony Korine, Ricky Jay, Kurt Loder, Nicole Vicius, Rodrigo Lopresti, Kim Gordon, Scott Patrick Green, Adam Friberg, Chip Marks, Thadeus A. Thomas, Ryan Orion, Andy Friberg.
Opbrengst
$ 1.928.985
Release
13.05.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Gus Van Sant | Cast: Michael Pitt (Blake), Lukas Haas (Luke), Asia Argento (Asia), Scott Green (Scott), e.a. | Speelduur: 97 min.

Last Days is het laatste deel van Gus Van Sant’s drieluik over, ja, wat eigenlijk? Alledrie de films zijn losjes gebaseerd op ware gebeurtenissen, in alledrie de films gaat er een hoofdpersonage dood en alledrie de films gaan over Van Sant’s grote liefde: lekkere jonge knullen. De andere twee films uit het drieluik waren Gerry en Elephant. De eerste was zelfs te snob voor het NRC, dat normaal geen enkele moeite heeft met drie uur durende films over verkouden schaapherders, de tweede was een bescheiden arthousehit, mogelijk dankzij boulimische schoolmeisjes en een schietpartij. Die ontbreken in Last Days, dat qua toegankelijkheid een beetje tussen de twee andere luiken inhangt.

Dat betekent echter niet dat Last Days een makkelijk wegkauwfilmpje is. Bereid je alvast voor op minutenlange shots van reflecterende autoruiten en pakweg evenveel dialoog als een Rembrandt. Althans, er is wel dialoog, maar die komt vooral neer op ‘hmf’, ‘mwè’ en ‘bwgh’. Dat krijg je als je een film maakt over de laatste dagen (of eigenlijk: uren) van een ‘rock ’n roll cliché’, zoals één van de personages in de film het zo mooi uitdrukt. Van Sant liet zich inspireren door Kurt Cobain, over wiens laatste dagen bar weinig bekend is. Dat komt mooi uit, want in Last Days gebeurt er ook bar weinig. De door drugs en drank tot mentaal skelet teruggebrachte adonis mompelt wat terwijl hij in een meertje pist. Het meest opwindende dat de gefictionaliseerde Kurt op zijn laatste dag doet is het maken van een bord pasta.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

CAG

"...Doet me beetje denken aan Kurt Cobain ......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Last Days

acties