Matchstick Men (2003)

lie cheat steal rinse repeat

Een film die, vanwege het prima samenspel van de acteurs, het prettige tempo en de verzorgde stilering, een superieure ‘feelgood’-ervaring biedt
play

7,0 details

  • 116 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Misdaad
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
116 Min Verenigde Staten

Roy, een obsessieve bedrieger, staat op het punt om samen met zijn partner in crime Frank een lucratieve job te doen. Zijn leven wordt echter op z'n kop gezet wanneer hij via z'n therapeut voor het eerst in aanraking komt met zijn 14-jarige dochter. In het begin bedreigt zij z'n neurotische levensstijl, maar al snel begint hij van het vaderschap te genieten. Zijn dochter interesseert zich echter steeds meer voor de baan van Roy.

Regie
Ridley Scott
Cast
Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohman, Bruce McGill, Beth Grant, Fran Kranz, Steve Eastin, Bruce Altman, Jenny O'Hara, Sheila Kelley, Tim Kelleher, Nigel Gibbs, Tim Maculan, Stoney Westmoreland, Bill Saito.
Opbrengst
$ 65.565.672
Release
01.09.2003
Release NL
25.09.2003

Filmtotaal Recensie

Hoe lastig het leven kan zijn voor iemand die lijdt onder dwangneuroses (of, zoals de Amerikanen het noemen, obsessive-compulsive disorder) liet Jack Nicholson een aantal jaren geleden al zien met zijn vertolking van de onvergetelijke Melvin Udall in As Good As It Gets. Maar Melvin Udall was een schrijver, die zijn werk thuis kon doen en eigenlijk alleen voor zijn maaltijden de deur uit hoefde. Roy Waller (Nicolas Cage), de hoofdpersoon uit Ridley Scotts nieuwste film Matchstick Men, leidt een iets gecompliceerder bestaan: hij is een professioneel oplichter, een grifter, een ‘matchstick man’. Ooit wist hij hiermee het grote geld binnen te halen, maar dat is lang geleden. Roy en zijn protégé Frank (Sam Rockwell) richten zich nu voornamelijk op naïeve huisvrouwen en ouderen, die ze via een vermakelijke dubbele zwendel twee keer achter elkaar tillen: eerst via de telefoon als frauduleuze verkopers, daarna aan huis als fraudebestrijdende rechercheurs.

Gezien het feit dat Roy lijdt aan hevige pleinvrees, smetvrees, een batterij tics en een slecht geweten, gek wordt van openstaande deuren of ramen en deze slechts door het uitvoeren van een merkwaardig ritueel kan openen of sluiten, is zijn succes als ‘con artist’ (zoals hij zichzelf noemt) behoorlijk indrukwekkend. Maar hij krijgt het alleen voor elkaar door een sober en solitair leven te leiden, niemand behalve Frank toe te laten in zijn smetteloos schone huis, en iedere dag een kalmerend pilletje te slikken.

videotrailers & clips