Tokyo Story (1953)

Een niet te missen, welhaast verplichte klassieker die gerestaureerd opnieuw in de bioscoop draait.
play
136 Min Japan

Tokyo Monogatari uit 1953 is een film van de Japanse meester Yasujiro Ozu, die faam maakte met de manier waarop hij de levens van doodgewone mensen in beeld bracht. Tokyo Monogatari gaat over een ouder echtpaar, dat naar de hoofdstad Tokyo trekt om de kinderen op te zoeken. De ontvangst is verre van warm, waarmee Ozu meteen ook de generatiekloof aankaart.

Alt titel
Tôkyô monogatari
Regie
Yasujiro Ozu
Cast
Chishu Ryu, Setsuko Hara, Sô Yamamura, Eijirô Tono, Chieko Higashiyama, Kuniko Miyake, Nobuo Nakamura, Haruko Sugimura, Kyôko Kagawa, Toyoko Takahashi, Toru Abe, Mutsuko Sakura, Teruko Nagaoka, Shirô Osaka, Hisao Toake.
Release
03.11.1953
Release NL
14.05.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Yasujirô Ozu | Cast: Chishu Ryu (Shukichi Hirayama), Chieko Higashiyama (Tomi Hirayama), Setsuko Hara (Noriko Hirayama), e.a. | Speelduur: 136 minuten | Jaar: 1953

Tokyo Story is de beste film aller tijden. Althans, de laatste keer dat het Britse filmblad Sight & Sound de internationale filmwereld polste over de beste films aller tijden. Uit de inzendingen van ruim driehonderdvijftig regisseurs rolde Tokyo Story als winnaar. Zulke lof geeft een film een mooie reputatie, maar wekt voor nieuwkomers misschien ook wel te hoge verwachtingen op. En dat terwijl het niet eens regisseur Yasujiro Ozu's beste film is, maar slechts één van zijn meesterwerken. Samen met vier andere digitaal gerestaureerde klassiekers van Ozu is Tokyo Story door het hele land te zien.

Die andere vier films zijn allemaal kleurenfilms uit de laatste (korte) periode van Ozu's carrière. De eerste, Equinox Flower, dateert van 1958. Daarnaast gaan ook Good Morning, Late Autumn en zijn zwanenzang uit 1962, An Autumn Afternoon, draaien. Die laatste is een remake/variatie van zijn allermooiste film, Late Spring, die in het najaar te zien zal zijn als onderdeel van een groot retrospectief van de Japanse cinema dat eind september van start gaat in het EYE Film Instituut. Het zijn bijzondere films die de moeite waard zijn om in de bios te zien, onder meer vanwege Ozu's wonderschone kleurgebruik in de laatste jaren voor zijn dood. En om een completer beeld te krijgen van Ozu als filmmaker, inclusief de scheethumor in Good Morning en het drankgelag in An Autumn Afternoon.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Tokyo Story

acties