Big Fish

Big Fish (2003)

An adventure as big as life itself.

Big Fish is een fantastische film over Edward Bloom, een man die zijn leven vult door fantasieverhalen over zichzelf te vertellen. Het warme verhaal komt op prachtige wijze tot leven dankzij visueel begaafd cineast Tim Burton.
play

7,3 details

  • 125 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Komedie
  • Avontuur
  • Verenigde Staten
125 Min Verenigde Staten

William Bloom probeert meer te weten te komen over zijn stervende vader. Hij probeert zijn leven in kaart te brengen door de verschillende verhalen die over hem de ronde doen te combineren. Hierdoor begint hij de goede en slechte kanten van zijn vader beter te begrijpen.

Regie
Tim Burton
Cast
Jessica Lange, Albert Finney, Robert Guillaume, Helena Bonham Carter, Ewan McGregor, Billy Crudup, Steve Buscemi, Alison Lohman, Missi Pyle, Loudon Wainwright III, Marion Cotillard, David Denman, Matthew McGrory, Ada Tai, Arlene Tai.
Budget
$ 70.000.000
Opbrengst
$ 122.919.055
Release
10.12.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Tim Burton Cast: Ewan McGregor (Young Edward Bloom), Albert Finney (Senior Edward Bloom), Billy Crudup (Will Bloom), Jessica Lange (Senior Sandra Bloom), Alison Lohman (Young Sandra Bloom) e.a.

Edward Bloom is een man die zijn hele leven lang fantasierijke verhalen over zichzelf vertelt, waarmee hij bijna iedereen weet te charmeren en vele harten weet te veroveren. Zo heeft hij, volgens eigen zeggen, onder andere een tijd opgetrokken met een reus, een dorpje ontdekt midden in een wild woud waar iedereen blootsvoets loopt en stond de tijd letterlijk stil op het moment dat hij de liefde van zijn leven voor het eerst zag (waarna even later de verloren tijd op hilarische wijze werd ingehaald).Deze verhalen zijn helaas ook de oorzaak van de vervreemding van zijn zoon Will geweest, die het idee heeft dat hij zijn echte vader niet kent omdat deze zich verbergt achter zijn verhalen. Drie jaar geleden hielden de twee op met communiceren, en ze hebben elkaar sindsdien niet meer gezien. Nu ligt Edward echter op sterven en wil Will toch met hem praten, om eens de waarheid te weten te komen, om de man van de mythe te scheiden. Dus vertelt Edward zijn levensverhaal nog eens, en het is dat verhaal wat de kijker te zien krijgt.

Tim Burton, een regisseur die in het verleden met films als Batman, Edward Scissorhands, A Nightmare Before Christmas en Sleepy Hollow heeft laten zien te beschikken over een fantasie even groot als die van Ed Bloom, is dan ook de juiste keuze geweest om dit verhaal te verfilmen. Bijna al zijn films bevatten inventieve sets en achtergronden die zeer tot de verbeelding doen spreken en een passende sfeer creëren bij de dikwijls fantasievolle films over superhelden, geesten, monsters, bovennatuurlijke wezens en schijnbaar ongelofelijke gebeurtenissen. Ongelofelijk is ook het woord dat Ed Bloom gebruikt om zijn eigen leven te beschrijven, en ongelofelijk ziet het eruit en voelt het dankzij Burtons kunsten zeker. Daarbij moet gezegd worden dat vooral de mensen van de art direction en het kostuumontwerp het geweldige uiterlijk van de film tot hun verdienste mogen rekenen, en dat Burton slechts de regie over hen kan worden toegeschreven. Desalniettemin oogt het en voelt het als een typische Burton-film, iets wat versterkt wordt door de muziek van Danny Elfman, Burtons vaste componist die tot nu toe al diens films van zijn muziek voorzag.

videotrailers & clips