Mamma Mia! (2008)

Take a trip down the aisle you'll never forget

Leuke verfilming van de gelijknamige musical met alle grote ABBA-hits.
play

5,8 details

  • 108 Min
  • Komedie
  • Musical
  • Romantiek
  • Familiefilm
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
108 Min Verenigd Koninkrijk

Donna , een onafhankelijke, single moeder heeft een hotelletje op een idyllisch Grieks eiland. Ze staat op het punt om Sophie , de pittige dochter die ze alleen heeft grootgebracht, los te laten. Voor Sophie's huwelijk heeft Donna haar twee oude hartsvrienden uitgenodigd: de praktische en no-nonsense Rosie en de rijke, meermalen gescheiden Tanya van haar vroegere backing-band 'Donna and the Dynamos'. Maar Sophie heeft in het geheim zelf drie gasten uitgenodigd. Ze is op zoek gegaan naar de identiteit van haar vader die haar naar het altaar moet begeleiden en ze haalt drie mannen uit Donna's verleden naar het mediterrane paradijs waar ze 20 jaar daarvoor waren geweest. In de 24 chaotische, magische uren bloeit er nieuwe liefde op en oude romances vatten opnieuw vlam op dit weelderige eiland vol mogelijkheden.

Regie
Phyllida Lloyd
Cast
Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Amanda Seyfried, Stellan Skarsgård, Julie Walters, Christine Baranski, Rachel McDowall, Nancy Baldwin, Ashley Lilley, Enzo Squillino Jr., Colin Davis, Mia Soteriou, Heather Emmanuel, Ricardo Montez.
Budget
$ 52.000.000
Opbrengst
$ 602.609.487
Release
30.06.2008
Release DVD
25.11.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Phyllida Lloyd | Cast: Amanda Seyfried (Sophie), Meryl Streep (Donna), Stellan Skarsgård (Bill), Pierce Brosnan (Sam), Colin Firth (Harry), Dominic Cooper (Sky), Christine Baranski (Tanya) | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2008.

Bijna tien jaar na de première van de musical is het tijd voor . De musical die gebaseerd is op de liedjes van de immer populaire Zweedse popgroep ABBA, is nu eindelijk toevertrouwd aan het witte doek. De vraag of de bioscoopversie beter of slechter is dan het origineel is triviaal. Immers, wanneer men van mening is dat de filmversie een kopie moet zijn van de musical, hebben alle betrokkenen bij voorbaat gefaald.

Het verhaal in Mamma Mia!, dat alle ABBA liedjes logischerwijs aan elkaar moet rijgen, gaat over de knappe twintigjarige Sophie die binnenkort met haar vriend Sky in het huwelijk zal treden. Trouwlocatie is het zonovergoten Griekse eiland Kalokairi waar haar moeder Donna het nogal verlaten hotel Villa Donna runt. Sophie weet niet wie haar biologische vader is en dat is best een groot probleem als je binnenkort gaat trouwen, want wie moet je dan uithuwelijken? Uit het dagboek van haar moeder blijkt dat ze drie potentiële vaders heeft. Onbehouwen als ze is, nodigt ze hen alle drie uit in de veronderstelling dat als ze er eenmaal zijn ze gevoelsmatig wel zal weten wie de échte is. Maar net als in het AVRO-programma ‘Wie van de Drie’ wordt ze door de avontuurlijke vader Bill, de zakelijke vader Sam en de gevoelige vader Harry met zoveel geloofwaardige informatie overspoeld dat ze het gewoonweg niet weet. Ze kunnen het alle drie zijn! Het verhaal komt tot een climax wanneer Donna schaamtevol onthult dat ze het zelf ook niet weet, maar Mamma Mia! zou Mamma Mia! niet zijn als daar moeilijk over werd gedaan. De film heeft dan ook een heerlijk sprookjeseinde.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Mamma Mia! Nieuwsberichten

ABBA wil geen Mamma Mia!-sequel

ABBA wil geen Mamma Mia!-sequel

Jeffrey ,

Een vervolgfilm zou volgens voormalig ABBA-bandlid Björn Ulvaes alleen maar om de verkeerde redenen worden gemaakt.

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Mamma Mia!

acties