Ladder 49

Ladder 49 (2004)

A bond forged by fire is never broken.

Een ouderwetse Hollywoodfilm over de heldenmoed en broederschap onder brandweerlieden.
play

5,9 details

  • 115 Min
  • Actie
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
115 Min Verenigde Staten

Jack Morrison is een ambitieuze brandweerman die van groentje uitgroeit tot doorgewinterde professional. Zijn gevaarlijke en veeleisende baan vergt veel energie en gaat vaak ten koste van zijn vrouw en kinderen. Steun vindt hij bij zijn mentor en commandant Mike Kennedy en bij zijn tweede familie ‘De Broeders van de Brandweerkazerne’. Maar als Jack tijdens een zware klus wordt ingesloten door een vlammenzee, wordt hem duidelijk waar het in het leven echt om draait; familie, waardigheid en moed. Terwijl zijn collega's van Ladder 49 alles doen om hem te redden, hangt Jacks leven aan een zijden draadje.

Regie
Jay Russell
Cast
John Travolta, Joaquin Phoenix, Robert Patrick, Morris Chestnut, Billy Burke, Jay Hernandez, Jacinda Barrett, Kevin Chapman, Tim Guinee, Balthazar Getty, Kevin Daniels, Robert Lewis, Steve Maye, Spencer Berglund, Brooke Hamlin.
Budget
$ 60.000.000
Opbrengst
$ 74.541.707
Release
01.10.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Jay Russell | Cast: Joaquin Phoenix (Jack Morrison), John Travolta (Mike Kennedy), Jacinda Barrett (Linda Morrison), Robert Patrick (Lenny Richter) e.a.

In een tijd dat films met dubbele bodems en uit hele hoge hoeden getoverde plottwists in Hollywood eerder regel dan uitzondering lijken, is Ladder 49 een soort curiosum. Deze ode aan de dapperheid en kameraderie onder brandweerlieden heeft geen verborgen agenda, en schaamt zich niet om ouderwets Amerikaans pathos en machismo in ruime hoeveelheden op te lepelen. Sinds nine-eleven kan geen enkele brandweerman meer iets fout doen natuurlijk, en is dit zo ongeveer de enige beroepsgroep die collectief zalig kan worden verklaard. Dat doet Ladder 49 dan ook zonder enige schroom, en het gekke is dat dat eigenlijk geen irritatie opwekt. Het idee van een film waarin alle personages eerlijk, dapper en sympathiek zijn klinkt dan wel walgelijk, maar in dit geval maakt de uitvoering het geheel best te verteren.

De structuur van de film is ook al zo lekker transparant: we beginnen bij een immense brand in een oud fabrieksgebouw in Baltimore (schitterend op film vastgelegd trouwens). Doorgewinterde brandweerman Jack Morrison is in die helse vuurzee op zoek naar achtergebleven overlevenden. Terwijl zijn collega’s een aantal mensen het gebouw uit helpen, blijft Jack achter om de allerlaatste arbeider te redden. Dat lukt nog net; direct daarna zakt de vloer onder Jack weg en maakt hij een val van een aantal verdiepingen. Hij zit als een rat in de val, en de blusactie wordt een reddingsmissie waarbij Jack’s makkers hem proberen op te sporen. Ondertussen blikken wij (met hem?) terug op zijn carrière als brandweerman – hoe Jack uitgroeide van rookie tot een gerespecteerde redder van levens.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Ladder 49 Nieuwsberichten