Monster (2003)

Based on a true story

Reviews (1)

Otmeister

Avatar

Sterke film.

Alhoewel dit niet echt het verhaal is van een "stereotype" massamoordenaar. Eigenlijk hoort Aileen Wuornos niet thuis in het rijtje bekende seriemoordenaars. Deze film moet men dan ook niet zien als een film over een seriemoordenaar. Helaas is dat wel een beetje de insteek geweest.

Dit verhaal gaat, althans voor mij persoonlijk, toch meer over een verdorven leven van een vrouw die tegen wil en dank op aarde is gebracht en zonder enige inbreng, zonder enige invloed, zonder dat ze er ook maar iets aan kan doen, in een wereld terecht komt waar ze haar lichaam moet verkopen om überhaupt rond te kunnen komen.

Dat is een wereld waar de meesten onder ons (hopelijk) toch echt geen idee, geen weet van hebben.

Wat mij persoonlijk derhalve het hardst raakte, was dan ook niet zozeer dat je te maken hebt met een koelbloedige moordenaar, maar eerder te maken hebt met het gegeven dat heel veel mensen ter aarde komen in een belabberde situatie en dat (terecht) niet eerlijk vinden en 'oplossingen' proberen te vinden om ook maar enigszins een leefbaar leven te leiden.

Er zijn verscheidene docu's over de echte Aileen Wuornos.

Maar ik zou haar niet willen scharen onder het rijtje seriemoordenaars. Bij lange na niet. Eerder een vrouw die iets van haar leven probeerde te maken, inzag dat dat nooit zou gebeuren, als hoer is gaan werken en vervolgens een verstoord wereldbeeld heeft ontwikkeld waarin fictie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Met als gevolg dat onschuldige mensen slachtoffer zijn geworden (hoewel... is een gewelddadige hoerenloper echt onschuldig?) van een vrouw, die eigenlijk al vanaf haar geboorte gedoemd was tot een leven vol ellende.