Minority Report (2002)

Everybody Runs

Minority Report is een intelligente sci-fi-thriller.
play

7,7 details

  • 145 Min
  • Actie
  • Misdaad
  • Mystery
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
145 Min Verenigde Staten

In de toekomst worden criminelen gearresteerd door een speciaal team, voordat ze een misstap hebben begaan. John Anderton werkt bij het team, en wordt beschuldigd van een toekomstige misdaad. Hij vlucht en probeert zijn onschuld te bewijzen.

Regie
Steven Spielberg
Cast
Tom Cruise, Frank Grillo, Max von Sydow, Neal McDonough, Kirk B.R. Woller, Patrick Kilpatrick, Steve Harris, Anna Maria Horsford, Jessica Capshaw, Richard Coca, Klea Scott, Eugene Osment, Keith Campbell, Sarah Simmons, James Henderson.
Budget
$ 102.000.000
Opbrengst
$ 358.372.926
Release
20.06.2002

Filmtotaal Recensie

De naam van Steven Spielberg staat meestal garant voor iets bijzonders en dat is Minority Report zeker. De futuristische thriller speelt zich af in Washington D.C. in het jaar 2054 en is gebaseerd op het (korte) verhaal 'The Minority Report' van science-fiction schrijver Philip K. Dick (1928-1982). Het werk van Dick is populair in Hollywood, want ook films als Blade Runner en Total Recall zijn geinspireerd door zijn werk. Dick leed aan depressies, experimenteerde met psychedelische drugs en was zo paranoide als een deur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het werk van Dick geen vrolijk toekomstbeeld laat zien. De toekomstige mens is een psychologisch ontredderd wezen in een beklemmende Big Brother-maatschappij.

In Minority Report zijn alle Dickiaanse elementen aanwezig. Het Washington van 2054 is een kille, deprimerende stad waarin de inwoners voortdurend via oogscans in de gaten worden gehouden door de autoriteiten, en persoonlijk worden toegesproken door 'levende' reclameborden. Het aantal moorden in de stad is te verwaarlozen dankzij een speciale rechercheafdeling: Pre-Crime. John Anderton (Tom Cruise) is er de spin in het web. Het hart van Pre-Crime wordt gevormd door 'De Tempel' waar in een bassin drie zogenaamde pre-cogs (pre-cognitieven) liggen: Agatha (Samantha Morton), Dashiel en Arthur (alledrie vernoemd naar beroemde misdaadauteurs.) De pre-cogs, die het onbedoelde product zijn van een genetisch experiment, beschikken over een bijzondere gave: ze kunnen toekomstige moorden zien. De visioenen van de drie pre-cogs worden via geleidende vloeistof in het bassin gevisualiseerd, waarna Anderton met sierlijke armbewegingen schuift en speelt met de beelden om zo de plaats van het toekomstige delict te bepalen. Het op muziek van Schubert uitgevoerde ritueel is een adembenemend mooie scene. Een soort lottoballenmachine produceert twee glimmende houten knikkers, waarin respectievelijk de naam van de dader en die van het slachtoffer zijn gegraveerd. Als de plaats van het delict eenmaal bekend is, gaat een politie-eenheid er als een speer op af om de moord te voorkomen en de toekomstige dader in te rekenen.

Het systeem lijkt feilloos, tot Anderton zelf door de pre-cogs als toekomstige moordenaar wordt aangewezen. De fanatieke voorstander van pre-crime wordt gedwongen de schaduwzijden ervan onder ogen te zien. Als de pre-cogs bijvoorbeeld de feitelijke toekomst kunnen zien, hoe is het dan mogelijk dat een pre-crime-unit die misdaden nog kan voorkomen? De bodem onder pre-crime wordt weggeslagen door pre-cog Agatha, die door Anderton is ontvoerd uit het bassin omdat hij denkt dat zich in haar hoofd een zogenaamd "minority report" bevindt: een afwijkend visioen dat zijn onschuld zou bewijzen. "We hebben nooit de toekomst gezien...je hebt een keuze.", vertelt Agatha Anderton.

alle artikelen (2)

Minority Report Nieuwsberichten

Minority Report

acties