Sunset Blvd.

Sunset Blvd. (1950)

This is it .. the most compelling dramatic story ever unfolded on the screen .. a tale of heartache and tragedy ..love and ambition .. told against the fabulous background of Hollywood.

De meesterlijke klassieker van Billy Wilder over de schaduwzijden van Hollywood is gerestaureerd en opnieuw te bewonderen in de bios!
play

8,6 details

  • 110 Min
  • Drama
  • Film-Noir
  • Romantiek
  • Verenigde Staten
110 Min Verenigde Staten

Sunset boulevard uit 1950 gaat over de wrede wereld die Hollywood heet. Een ambiteuze scenarist ontmoet een vrouw die in de periode van de stomme film een mega-ster was. Nu woont ze in een groot, eng huis, slechts bijgestaan door een sinistere butler. De scenarist trekt bij haar in en verliest stukje bij beetje zijn zelfrespect. Billy Wilder laat met karakteristiek cynisme zie hoe leeg en ijdel de droomfabriek is. William Holden en Gloria Swanson spelen het paar dat zijn dromen op de kille werkelijkheid ziet stukslaan. Sunset Boulevard draait sinds enige jaren als musical op Broadway.

Alt titel
Sunset Boulevard
Regie
Billy Wilder
Cast
William Holden, H.B. Warner, Erich von Stroheim, Gloria Swanson, Nancy Olson, Fred Clark, Lloyd Gough, Jack Webb, Franklyn Farnum, Larry J. Blake, Charles Dayton, Cecil B. DeMille, Hedda Hopper, Buster Keaton, Anna Q. Nilsson.
Budget
$ 1.752.000
Release
10.08.1950
Release NL
13.11.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Billy Wilder | Cast: Gloria Swanson (Norma Desmond), William Holden (Joe Gillis), Erich von Stroheim (Max von Mayerling), Nancy Olsen (Betty Schaeffer), e.a.| Speelduur: 110 minuten | Jaar: 1950

Hollywood werd vroeger altijd getoond als een mekka van glitter en glamour aan de buitenwereld. Sterren waren altijd perfect gekapt, gekleed en opgemaakt en hun status werd door de pers in stand gehouden met dank aan de machtige studiobazen. Maar iedereen die in Hollywood werkte, wist natuurlijk dat deze wereld misschien aan de buitenkant zo mooi was, maar achter de schermen ook een duistere kant had. Billy Wilder maakte met Sunset Boulevard een scherp portret van deze schijnwereld en hielp het glamoureuze beeld van Hollywood om zeep.

William Holden speelt de gedoemde scenarioschrijver Joe, die bij toeval aanklopt op de deuren van de enorme villa van Norma Desmond. Ooit was zij de gevierde ster van de stille film, maar met de komst van de geluidsfilm verdween ze van het Hollywoodtoneel. Zelf leeft ze in een waan en denkt ze haar comeback te maken. “You used to be big,” zegt Joe, wanneer hij haar herkent. “I am big,” antwoordt ze pissig. “It's the pictures that got small.” Als Norma hoort dat Joe schrijver is, wil ze dat hij haar helpt met haar comeback. Hij ziet in dat het nutteloos is, maar speelt het spelletje mee. Hij mag inwonen bij Norma en wordt al snel haar gigolo. Wanneer Joe wat krijgt met een meisje van zijn eigen leeftijd lopen de spanningen hoog op.

videotrailers & clips