King Arthur (2004)

Rule Your Fate

Geheel overtuigend is King Arthur niet, maar het is wel een redelijk goed gemaakt actiespektakel.
play

5,8 details

  • 126 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Historisch
  • Oorlog
  • Drama
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Ierland
126 Min Verenigde Staten

Arthur is een aarzelende leider die niets liever wil dan Groot-Brittannië te verlaten en naar de stabiliteit van Rome terug te keren. Maar voordat hij mag vertrekken, leidt een laatste opdracht hem en zijn ridders van de ronde tafel - Lancelot, Galahad, Bors, Tristan, en Gawain - hem verder van zijn doel af. Groot-Brittannië wil een koning, niet alleen een krijger die het land tegen de binnenvallende Saksen verdedigt. Onder begeleiding van zijn vroegere vijand Merlijn, de mooie en moedige Guinevere, zal Arthur de kracht moeten vinden om de het tij te doen keren en Groot-Brittanië weer terug te geven aan haar oorspronkelijke bewoners.

Regie
Antoine Fuqua
Cast
Mads Mikkelsen, Keira Knightley, Clive Owen, Stellan Skarsgård, Joel Edgerton, Ray Winstone, Ray Stevenson, Til Schweiger, Hugh Dancy, Ioan Gruffudd, Ken Stott, Stephen Dillane, Sean Gilder, Ivano Marescotti, Pat Kinevane.
Budget
$ 120.000.000
Opbrengst
$ 203.567.857
Release
07.07.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Antoine Fuqua | Cast: Clive Owen (Arthur), Ioan Gruffudd (Lancelot), Ray Winstone (Bors), Keira Knightley (Guinevere), Stellan Skarsgård (Cerdic), Stephen Dillane (Merlin) e.a.

Wie kent de mythe van koning Arthur niet? Het romantische verhaal over de driehoeksrelatie tussen Arthur, Guinevere en Lancelot, de tovenaar Merlin en het magische zwaard Excalibur is sinds het eind van de Middeleeuwen een van de populairste verhalen uit de Westerse mythologie. Historici deden Arthur dan ook af als een mythisch figuur zonder enige historische waarde, vooral omdat er geen enkel historisch feit overeenkomt met de mythe, gezien de tijd waarin deze zich afspeelt. Maar er zijn verscheidene bronnen en onderzoeken waaruit blijkt dat er wel een historisch figuur heeft bestaan waarop Arthur gebaseerd zou kunnen zijn. Ene Lucius Artorius Castus, een Romeinse legeraanvoerder die op het Britse eiland huishield in de 5de en 6de eeuw. Welnu, de film King Arthur gaat over hem.

Artorius, of Arthur, zoals hij in de film ook vaak genoemd wordt, is een half Romeinse, half Britse ridder die een Sarmatiaanse cavalerie-eenheid leidt. De Sarmatianen zijn een (nu niet meer bestaand) volk uit Oost-Europa dat door de Romeinen is ingelijfd bij hun rijk en leger. Hun ruiters worden gevreesd in heel het Romeinse rijk. Al vijftien jaar vechten zij onder leiding van Arthur tegen de Woads, de oorspronkelijke bewoners van Brittannië. Zij hebben de namen van de ridders van de ronde tafel uit de mythe, zoals Lancelot, Bors en Galahad. Voordat hen de vrijheid wordt geschonken en ze terug kunnen keren naar hun thuisland, moeten ze nog een laatste missie volbrengen. De Romeinen trekken zich terug van het eiland, terwijl de Saxen het binnenvallen. Voordat ze vertrekken, willen ze echter nog een peetzoon van de Paus die zich nog in vijandelijk gebied bevindt redden. Dit moet Arthur met zijn ruiters doen. Het is op deze reis dat hij Guinevere tegenkomt, een jonge Britse vrouw die hem met zwoele blikken weet in te palmen, tot ongenoegen van Lancelot. Zij probeert hem over te halen zijn Romeinse idealen achter zich te laten en de Britten te helpen in de strijd tegen de Saxen, terwijl ze hem helpt de Saxen te verslaan die hen op dat moment aanvallen.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

King Arthur Nieuwsberichten

Laatste reacties

DutchViking

"...Goeie film, hou wel van een nieuwe/andere kijk op die tijd, verfrissend en goeie costuums/wapens en......"

Bongwater

"...[quote=superwurm]Ze hebben 't hier over Groot Britanie, maar dat bestaat toch pas zo'n 300 jaar? Pas......"

fokkeyou

"...Misschien niet historisch accuraat, maar als guilty pleasure voldoet de film zeker. Ik heb thuis de......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

King Arthur

acties