Super Size Me (2004)

A film of epic portions.

Met een film die het midden houdt tussen een aflevering van Jack-ass en een ‘mockumentary‘ à la Michael Moore maakt Morgan Spurlock zijn regiedebuut.
play

7,1 details

  • 100 Min
  • Documentaire
  • Komedie
  • Drama
  • Verenigde Staten
100 Min Verenigde Staten

Maar liefst 37% van de Amerikaanse kinderen en jongeren is veel te dik. Dit geldt voor twee van de drie volwassenen. Filmmaker Morgan Spurlock ging op pad en interviewde experts in 20 Amerikaanse steden, waaronder Houston, de Fattest City in Amerika. Van chirurgen tot sportleraren, van koks tot kinderen, van wetgevers tot wetsuitvoerders, ze geven allemaal hun bevindingen. Tijdens zijn reis gooide Spurlock ook zijn eigen lichaam in de strijd door een maand lang alleen te leven op eten van McDonald's. Dit alles resulteert in een vette rekening, zorgwekkende bezoekjes aan een arts en een intrigerende zit voor iedereen die zich wel eens heeft afgevraagd of iemand alleen op fast food kan overleven. De film gaat in op de werkelijk vreselijke eettoestanden op scholen en de teruggang in goede voorlichting en lichamelijke beweging. Over eetverslavingen en de extreme maatregelen die mensen treffen om hun overtollige gewicht te verliezen....

Regie
Morgan Spurlock
Cast
Morgan Spurlock, Daryl Isaacs, David Satcher, Alexandra Jamieson, William J. Klish, Lisa Young, Stephen Siegel, Jacob Sullum, Eric Rowley, Lisa Ganjhu, Tommy Thompson, Bridget Bennett, Kelly Brownell, John Banzhaf, Mark Fenton.
Budget
$ 65.000
Opbrengst
$ 28.575.078
Release
17.01.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Morgan Spurlock | Met: Morgan Spurlock, Bridget Bennett, Dr. Lisa Ganjhu, Dr. Daryl Isaacs, Dr. Stephen Siegel, e.a.

Met een film die het midden houdt tussen een aflevering van Jack-ass en een 'mockumentary' à la Michael Moore maakt Morgan Spurlock zijn regiedebuut. Bij de wereldpremière op het prestigieuze Sundance Festival viel de film gelijk in de prijzen, en de wereldwijde media-aandacht (inclusief een copy-act van het AD) die daarop volgde valt normaliter alleen Hollywood-blockbusters ten deel. De meeste beginnende regisseurs kunnen slechts dromen van een dergelijke carrièrestart. Het lijkt wel duidelijk dat Spurlock zonder zijn McDonald's-connectie nooit de media-aandacht had gekregen die hij nu krijgt, en daarmee dus ook niet de inkomsten. Hij zou daarmee echter wel een documentaire hebben afgeleverd die meer integer en journalistiek verantwoorder zou zijn geweest. Ook bij documentairemakers is commercie blijkbaar geen lelijk woord meer.

Wat gebeurt er met een redelijk gezond menselijk lichaam, wanneer je drie keer per dag je maaltijden bij McDonald's betrekt? Dat is de kapstok waaraan Spurlock zijn verhaal ophangt. Het is een erg gemakkelijk kunstje dat Spurlock uithaalt om een punt duidelijk te maken dat op zichzelf de moeite wel waard is: Amerika (met in z'n kielzog de rest van de 'beschaafde' wereld) slibt dicht, wordt veel te dik, en de fast-food industrie doet er alles aan om ons meer en meer van hun produkten te laten verorberen. Het is een way-of-life die vanaf jonge leeftijd wordt gepropageerd, waarbij het soms verbijsterend is om te zien welke invloed deze industrie nu al heeft op het voedselpatroon van de schoolgaande jeugd, en welke strategieën er worden ontwikkeld om deze greep te verstevigen en uit te breiden.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Super Size Me Nieuwsberichten

Laatste reacties

Deweb

"...Definieer "dit"? Oftewel, gewoon uit interesse: Hoe had jij je de film voorgesteld?..."

tukkerstein

"...Leuk vind ik dit niet echt, ik had mij helemaal voorbereid op een lekkere vette documentaire, krijge......"

siempjah

"...Er is heel iets anders op. Ook leuk, Hans Teeuwen...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Super Size Me

acties