Les choristes

Les choristes (2004)

Barratier legt de nadruk veel meer op sfeer en de subtiliteit van emoties.
play

6,9 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Muziek
  • Frankrijk
  • Zwitserland
  • Duitsland
97 Min Frankrijk

In 1949 wordt Clément Mathieu, een muziekleraar zonder werk, genoemd als opzichter in een internaat. Het opvoedingssysteem van directeur Rachin is erg streng, en Mathieu tracht de kinderen te boeien door een koor samen te stellen.

Alt titel
The Chorus
Regie
Christophe Barratier
Cast
Gérard Jugnot, François Berléand, Marie Bunel, Philippe Du Janerand, Jean-Paul Bonnaire, Kad Merad, Jean-Baptiste Maunier, Maxence Perrin, Grégory Gatignol, Thomas Blumenthal, Cyril Bernicot, Simon Fargeot, Théodule Carré-Cassaigne, Carole Weiss, Erick Desmarestz.
Release
17.03.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Christophe Barratier | Cast: Gérard Jugnot (Clement Mathieu), François Berléand (Rachin), Jean-Baptiste Maunier (Pierre Morhange als kind), Jacques Perrin (Pierre Morhange als volwassene), Kad Merad (Chabert), Marie Bunel (Violette Morhange), Jean-Paul Bonnaire Maxence), e.a.

Géén special effects, géén dure Hollywood-cast, géén bloed, geweld of bizarre plotwendingen. Les Choristes breekt met alle blockbuster-tradities en keert terug tot een oeroude verhaalvorm; het sprookje. Barratier levert met zijn regiedebuut een bijzonder resultaat; een film die draait om emoties en deze op een eenvoudige, integere manier op de kijker overbrengt. Vergelijkingen met films als Dead Poets Society en Mr. Holland's Opus zijn snel gemaakt, maar afgezien van een oppervlakkige overeenkomst in het plot is het een compleet andere film. Barratier blijft ver weg van de dik aangezette sentimenten en houdt de vertelstructuur simpel door te beginnen met een korte inleiding, waarna de film zich als een lange flashback ontvouwt, om weer in het heden te eindigen. Dit levert een boeiende, ontroerende feelgood-movie op, in de nieuwe Franse traditie van films als Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain en Etre et Avoir.

Het is 1948. In het jongensinternaat Fond-de-l'Etang ('bodem van de vijver') wordt Clément Mathieu benoemd tot surveillant. Het internaat wordt gerund door Rachin, een man die houdt van orde en tucht. Om de leerlingen onder de duim te houden, hanteert hij strenge maatregelen onder het motto 'actie = reactie': iedere ongewenste actie van de leerlingen kan rekenen op een onevenredige, soms bijna onmenselijke reactie van de schoolleiding.

videotrailers & clips