Man on Fire (2004)

Revenge is a meal best served cold

Een geslaagde wraakfilm maar slechts een degelijk gemaakte actiefilm.
play

6,6 details

  • 146 Min
  • Actie
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
146 Min Verenigde Staten

De Amerikaanse ex-soldaat John Creasy leeft in Mexico. Een oude vriend vraagt hem als bodyguard te fungeren voor de jonge Pita Balletto, om haar zo te beschermen voor de vele ontvoeringen in de Mexicaanse hoofdstad. De aanvankelijk moeizame relatie tussen de twee verandert in een hechte band. Dan gebeurt toch waar iedereen bang voor is...

Regie
Tony Scott
Cast
Denzel Washington, Mickey Rourke, Dakota Fanning, Christopher Walken, Radha Mitchell, Rachel Ticotin, Giancarlo Giannini, Marc Anthony, Jesús Ochoa, Gustavo Sánchez Parra, Angelina Peláez, Mario Zaragoza, Rosa María Hernández, Gero Camilo, Heriberto Del Castillo.
Budget
$ 70.000.000
Opbrengst
$ 130.293.714
Release
23.04.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Tony Scott | Cast: Denzel Washington (Creasy), Dakota Fanning (Pita), Marc Anthony (Samuel), Radha Mitchell (Lisa), Christopher Walken (Rayburn) e.a.

De wraakfilm is dit jaar terug van weggeweest. Nadat het genre eind jaren ’80 doodbloedde, is er in de afgelopen vijftien jaar eigenlijk nauwelijks een fatsoenlijke (Westerse) wraakfilm gemaakt. Kortgeleden blies Quentin Tarantino het genre weer nieuw leven in met Kill Bill. Bijna tegelijkertijd met deel twee van deze film, werden ook de minder succesvolle wraakfilms Walking Tall, The Punisher en Man On Fire in de V.S. uitgebracht. Laatstgenoemde mag zich echter wel scharen onder het kleine aantal goed gemaakte films in dit genre. Het probleem van de meeste wraakfilms is dat door een slechte opbouw en slecht uitgewerkte personages er nauwelijks emotionele betrokkenheid met de hoofdpersonen wordt gecreëerd, waardoor de uiteindelijke wraak geen bevrediging geeft en daardoor meestal teleurstellend is. In Man On Fire wordt echter wel de tijd genomen om het verhaal op te bouwen, waardoor het daarna een stuk gemakkelijker is om mee te leven met de hoofdpersoon.

Creasy is een depressieve, alcoholistische ex-militair die zijn beste vriend Rayburn vraagt of God hen ooit zal vergeven voor hun talrijke zonden, waarop zijn vriend antwoordt: ‘Ons niet’. Diezelfde vriend haalt Creasy over om een baan als lijfwacht van een jong meisje aan te nemen. Creasy doet dit met tegenzin, maar na een tijdje begint hij er plezier in te krijgen omdat het meisje, Pita, zijn jarenlang gesloten hart weer opent en hem laat zien dat het leven ook mooi kan zijn. Dit wordt op innemende wijze in beeld gebracht, en de natuurlijke chemie tussen Washington en Fanning is een waar plezier om naar te kijken. Dit stuk van de film is ontroerend en soms ook best grappig. Hiermee schept regisseur Scott een band tussen de personages en de kijker, tenminste, als die dat toelaat dan.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Man on Fire Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Uitstekende actie / wraakfilm met uiteraard wederom een voortreffelijke Denzel Washington. Het is ee......"

kevinvdk

"...één van de beste allertijden..."

filmd0p

"...Ik vind dit een van de beste films denzel washington speelt hier heel goed geen ander acteur kan dez......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Man on Fire

acties