Dear Frankie

Dear Frankie (2004)

Dear Frankie is een zoet melodrama waarin alles wordt gedaan om de kijker mild te stemmen.
play

6,9 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
105 Min Verenigd Koninkrijk

Z'n hele leven is de 9-jarige Frankie al op pad met zijn moeder. Om haar dove zoon te beschermen vertelt Lizzie hem dat zijn vader op zee vaart, en ze schrijft fictieve brieven met exotische avonturen aan Frankie. Nu 'het schip' hun stadje nadert moet ze beslissen of ze Frankie de waarheid vertelt, of dat een vreemdeling voor één dag Frankie's vader moet spelen.

Regie
Shona Auerbach
Cast
Emily Mortimer, Gerard Butler, Sharon Small, Carolyn Calder, Jack McElhone, Katy Murphy, Mary Riggans, Sophie Main, Sean Brown, Jayd Johnson, Anna Hepburn, Rony Bridges, Douglas Stewart Wallace, Elaine M. Ellis, John Kazek.
Release
01.01.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Shona Auerbach | Cast: Emily Mortimer (Lizzie), Jack McElhone (Frankie), Mary Riggans (Nell), Sharon Small (Marie), e.a.

Je moet kinderen niet voorliegen, want vroeg of laat ontdekken ze de waarheid. Dan schend je hun vertrouwen of schaad je hun realiteitsbesef. Hoe zou de jonge Giosué uit La Vita è Bella op latere leeftijd leven met de wetenschap dat zijn vader van de holocaust een spelletje maakte? De naïeve houding van La Vita è Bella heeft mij altijd tegengestaan. De makers gingen voorbij aan de consequenties. Het concept was vergezocht en diende nergens toe. Daardoor bleef het ‘maar een film’. Nooit werd de filmillusie werkelijkheid. Een vergelijkbaar probleem doet zich voor bij Dear Frankie. Moeder Lizzie laat haar dove zoon Frankie in de waan dat zijn vader zeeman is. Ze voert haar leugens ver door. Ze schrijft Frankie brieven met zeemansverhalen, ondertekent ze met de naam van zijn vader en plakt er exotische postzegels op als bewijs van alle verre oorden. Via een postbus onderschept ze Frankie’s retourbrieven zodat ze ze kan lezen en weer kan beantwoorden.

De werkelijkheid is anders. Lizzie is op de vlucht voor haar echtgenoot en wil haar zoon koste wat kost uit de buurt houden van zijn vader. Als daar een verhuizing voor nodig is, dan verkassen ze meteen. Al snel is duidelijk dat er vroeger iets is voorgevallen. Lizzie’s opmerking “Frankie is niet doof geboren. Het was een cadeautje van zijn vader”, zegt genoeg. Meer hoeven we niet te weten en meer krijgen we ook niet te weten. De film blikt vooruit, kijkt naar de toekomst. Een prettige benadering, maar ook behoorlijk suggestief en eenzijdig, want we worden op die manier gedwongen Lizzie’s aanpak goed te keuren. Maar ach, waarom ook niet? Frankie is een voorbeeldig kereltje en Lizzie lijkt een zorgzame moeder die het beste voorheeft met haar zoon. Communicatie met de dove Frankie is moeilijk, maar dankzij de brieven dringt ze door in zijn belevingswereld. Zo krijgen de valse voorwendselen zelfs een functie, iets wat de acceptatie van Lizzie’s leugens alleen maar makkelijker maakt.

videotrailers & clips