The Manchurian Candidate

The Manchurian Candidate (2004)

This summer everything is under control.

Opvallend vormgegeven film die meer lijkt te zijn dan een standaard thriller, maar uiteindelijk niet afwijkt van gebaande paden.
play

6,9 details

  • 129 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
129 Min Verenigde Staten

Nadat Sgt. Raymond Shaw, zoon van de machtige senator Eleanor Shaw, als held terugkeert uit de Golfoorlog, kunnen de andere leden van zijn peleton zich eigenlijk niet herinneren wat hij nou gedaan heeft voor zijn onderscheiding. Majoor Bennett Marco besluit Sgt. Shaw's bezigheden te onderzoeken. Welke geheimen worden er door de overheid en het leger achtergehouden?

Regie
Jonathan Demme
Cast
Denzel Washington, Robyn Hitchcock, Liev Schreiber, Jeffrey Wright, Bill Irwin, Jose Pablo Cantillo, Dorian Missick, Anthony Mackie, Pablo Schreiber, Teddy Dunn, Joaquin Perez-Campbell, Tim Artz, Antoine Taylor, Joseph Alessi, Raymond Anthony Thomas.
Budget
$ 80.000.000
Opbrengst
$ 96.105.964
Release
30.07.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Jonathan Demme | Cast: Denzel Washington (Ben Marco), Meryl Streep (Eleanor Prentiss Shaw), Liev Schreiber (Raymond Shaw), Jon Voight (Senator Thomas Jordan), Bruno Ganz (Delp), e.a.

The Manchurian Candidate is op het eerste gezicht een doodgewone thriller, prikkelt je vervolgens met de mogelijkheid dat hij méér zou kunnen zijn, en blijkt dan alsnog een doodgewone thriller. Deze remake van de klassieker uit 1962 met Frank Sinatra behoudt het gegeven van een sinister brainwash-complot, waarbij een duistere macht (destijds communisten, nu een onvoorstelbaar invloedrijk beleggingsfonds) een stroman in het Witte Huis probeert te planten. Weinig concepten zo cheesy als de op afstand bestuurbare menselijke marionet (zie Telefon en natuurlijk The Naked Gun), maar Jonathan Demme is erin geslaagd om de film toch het bijbehorende gevoel van paranoia te verlenen. Door middel van een bevreemdende, fragmentarische verteltrant, en een soundtrack waarop bijna voortdurend verontrustende nieuwsberichten te horen zijn, schept Demme een sfeer van onheil die stukken effectiever op je gemoed inwerkt dan het toch wat ridicule verhaaltje.

Dat verhaal draait om twee mannen: majoor Ben Marco en zijn ex-sergeant Raymond Shaw, een steenrijke senatorszoon die de Medal of Honor kreeg voor het in zijn eentje verdedigen van hun eenheid, aan het begin van Desert Storm. Shaw is inmiddels onder begeleiding van zijn fanatieke moeder (een indrukwekkende Meryl Streep) bezig aan een onstuitbare opmars naar het vice-presidentschap, terwijl Marco iedere nacht opnieuw wordt geplaagd door dezelfde droom, een afschuwelijke nachtmerrie waarin Shaw allesbehalve een held is. Het griezelige is dat Marco wéét dat Shaw hem heeft gered; hij kan het zich alleen onmogelijk herinneren. Wanneer hij erachter komt dat een andere dienstmakker compleet is gaan flippen als gevolg van precies dezelfde droom, probeert Marco in contact te komen met Shaw, om samen met hem de ware toedracht van de gebeurtenissen in Koeweit te achterhalen. Hij stuit hierbij op tegenstand van Eleanor Prentiss Shaw, die geen enkel obstakel tolereert op het carrièrepad van haar zoon, en van het duistere conglomeraat The Carlyle Group… pardon, ‘Manchurian Global’…

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Manchurian Candidate Nieuwsberichten