Alexander (2004)

Fortune favors the bold

Reviews (2)

MovieMazzter

Avatar

Film opnieuw bekeken en ondanks de vele kritische noten (op dit forum, maar ook elders) heb ik mijn waardering gehandhaafd. De kritiek is vaak op de man gespeeld, namelijk Colin Farrell, die ik best goed vond in deze rol. Daar ligt het zeker niet aan. Een film over het leven van Alexander de Grote is per definitie complex. Waar te beginnen en waar wil je op inzoomen ? Feit is dat deze man niet in 1 hokje valt te plaatsen. Hij was meer dan een briljante generaal/bevelvoerder/strateeg, een Koning, een visionair, een dromer/romanticus, een zoon, een echtgenote, een bi-sexueel, een ontdekkingsreiziger/avonturier en niet te vergeten een ongelooflijk ambitieus en eergevoelig man. Hij was zeer waarschijnlijk alles van dat ! De vraag is dan ook waar je de accenten legt in een film. De man was zo veelzijdig dat inderdaad een serie documentaires een betere weergave kan bieden dan een film, ook al duurt die film 3 uur.

Ik heb het boek dat aan deze film ten grondslag lag gelezen (al voordat de film uitkwam) en ik kan zeggen dat ik het een meer dan redelijke weergave van het boek vind. De sterren Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer en Anthony Hopkins leveren allemaal prima werk. Persoonlijk had ik wat minder Jolie niet erg gevonden, maar met Jolie op de poster moet zij uiteraard aan bod komen en dus de eerder genoemde moeder-zoon relatie. Er is best het 1 en ander aan te merken op de film. De grote slag in Perzie met het leger van Darius vind ik wat rommelig in beeld gebracht. (een speciale docu gericht op die slag leent zich daar inderdaad veel beter voor). Maar alle facetten van de persoonlijkheid Alexander die ik eerder heb genoemd komen in de film aan bod. Voor sommigen zal dat wat teveel zijn vrees ik, met als argument dat een duidelijke richting ontbreekt. De conclusie is waarschijnlijk dat je het leven van Alexander de Grote niet in 1 film van 3 uur kan samenvatten voor het grote publiek. Een kaskraker is deze film immers niet geworden. Ik heb me weer vermaakt met deze prent en handhaaf mijn eerdere waardering. Tot slot complimenten voor de zeer toepasselijke muziek van Vangelis. 8/10

viridian

Avatar

Ik heb gemist waarom Alexander de Grote nu eigenlijk de grote was. Dat is bi-sexueel was is wel duidelijk geworden, veel te veel. Ik heb de documentaires op discovery en co gekeken. Daar werd me in een uur e.e.a. meer duidelijker als drie uur in de bios. Ben blij dat ik hem gezien heb, maar als een zesje kan er niet vanaf. Zal ook de dvd zeker niet kopen tenzij er een directors cut komt, die mogelijk en ook zeer hopenlijk een betere versie van de film brengt. Dus wachten maar.