M (1931)

Prachtig gefotografeerde, eerste geluidsfilm van Fritz "Metropolis" Lang.
play

7,3 details

  • 117 Min
  • Misdaad
  • Film-Noir
  • Thriller
  • Drama
  • Mystery
  • Duitsland

M uit 1931 gaat over een kindermoordenaar die zich genoodzaakt ziet onder te duiken. Maar zelfs de doorgewinterde criminelen vinden een kindermoordenaar te min, dus ze geven hem aan. Regisseur Fritz Lang schept een sfeer van beklemming en angst. Lang kon meesterlijk met licht en met de beperkingen van het zwart -wit filmen overweg. Peter Lorre speelt de schurk op de van hem bekende angstaanjagend onderkruiperige manier.

Regie
Fritz Lang
Cast
Peter Lorre, Theodor Loos, Theo Lingen, Georg John, Inge Landgut, Ernst Stahl-Nachbaur, Gerhard Bienert, Ellen Widmann, Franz Stein, Paul Kemp, Friedrich Gnaß, Rudolf Blümner, Gustaf Gründgens, Fritz Odemar, Otto Wernicke.
Release
11.05.1931

Filmtotaal Recensie

Regie: Fritz Lang | Cast: Peter Lorre (Hans Beckert), Otto Wernicke (Karl Lohmann), Gustaf Gründgens (Schränker) e.a. | Speelduur: 109 minuten

De identiteit van seriemoordenaar Hans Beckert (Peter Lorre) wordt in M niet lang geheim gehouden. Als het jonge meisje Elsie het aanplakbiljet met de voortvluchtige moordenaar bekijkt, valt over haar heen de schaduw van de gevreesde man. Nou ja, man: het is eerder een uit de kluiten gewassen kind met rollende ogen en een onzekere oogopslag. Eng is het gedrongen mannetje zeker, al is het maar door dat akelige deuntje dat hij fluit uit Edvard Griegs 'Peer Gynt'. De moord op Elsie wordt vervolgens buiten beeld gepleegd; we zien slechts hoe haar ballon wegvliegt en haar bordje thuis leeg blijft. Meer moorden volgen, en de stad wordt een duistere, onleefbare plek.

Het Filmmuseum heeft dit meesterwerk van Fritz Lang uit 1931 in zijn geheel gerestaureerd, waarmee dit de meest complete, beschikbare versie van de film is geworden. Voor deze omvangrijke restauratie is, naast het bijeenbrengen van alle voorhanden zijnde beelden, ook de geluidsband van M van veel belang geweest. Lang besloot voor zijn eerste geluidsfilm namelijk om geen muziek te gebruiken, maar om juist te experimenteren met geluid. Voorbeelden zijn de vele voice-overs en het gefluit van Peter Lorre, dat overigens door de regisseur zelf werd verzorgd. Dankzij het Filmmuseum is M nu voor het eerst bij benadering te zien en te horen, zoals de film in 1931 door Fritz Lang bedoeld moet zijn geweest.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

M

acties