Sideways

Sideways (2004)

In search of wine. In search of women. In search of themselves.

Sideways een prachtig staaltje werk.
play

8,1 details

  • 126 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Romantiek
  • Avontuur
  • Verenigde Staten
  • Hongarije
126 Min Verenigde Staten

Miles Raymond neemt zijn oude maatje Jack een week voor zijn huwelijk mee op een wijntour door Californie. Ze beproeven onderweg hun mislukte relaties en levens, altijd vergezeld door Cabernet en Pinot.De twee zijn een raar paar. Jack is een grote charmeur, Miles is een pas gescheiden mislukte schrijver. Jack gaat op zoek naar zijn laatste "taste of freedom", terwijl Miles alleen maar vurig hoopt niet depressiever te worden. Jack vindt een goedkope Merlot heerlijk; Miles hunkert naar de perfecte Pinot. Het enige wat de twee gemeen lijken te hebben is de zelfde onstuimige mix van mislukte ambities en het besef dat hun jeugd voorgoed voorbij is.

Regie
Alexander Payne
Cast
Paul Giamatti, M.C. Gainey, Robert Covarrubias, Stephanie Faracy, Virginia Madsen, Patrick Gallagher, Sandra Oh, Jessica Hecht, Thomas Haden Church, Marylouise Burke, Shaun Duke, Missy Doty, Shake Tukhmanyan, Joe Marinelli, Alysia Reiner.
Budget
$ 16.000.000
Opbrengst
$ 109.502.303
Release
22.10.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Alexander Payne | Cast: Paul Giamatti (Miles Raymond), Thomas Haden Church (Jack), Virginia Madsen (Maya), Sandra Oh (Stephanie), e.a.

Alexander Payne is een nog relatief onbekende naam in de filmwereld. Als schrijver-regisseur heeft hij al drie zeer verdienstelijke film gemaakt (Citizen Ruth, Election en About Schmidt) en met zijn laatste film levert hij zijn tot nu toe beste prestatie. Het verhaal over twee oude vrienden, die samen een week lang gaan toeren en wijnproeven in het Californische wijngebied, getuigt van zo’n pure eenvoud en wordt op zo’n realistische en overtuigende manier gebracht, dat je je bijna gaat afvragen wat al die andere filmmakers nou eigenlijk verkeerd doen. Met Sideways heeft Payne een dusdanig duidelijk visitekaartje afgegeven dat het zelfs de leden van de Academy heeft behaagd de rolprent - die reeds een fikse hoeveelheid filmprijzen in de wacht heeft gesleept - voor een aantal Oscars te nomineren. Hoeveel de film er straks weet te verzilveren is nog maar sterk de vraag, want er is geduchte concurrentie, vooral van de wat traditionelere Oscarfilms als The Aviator en Finding Neverland. Hoe dan ook, Payne is absoluut een verademing in het gezapige Hollywood-klimaat van sequels, prequels en equals…

Jack (Church) gaat trouwen en daarom neemt zijn ouwe kameraad Miles Raymond (Giamatti) hem de week ervoor mee op een toervakantie door het Californische wijngebied. Het is per slot van rekening zijn laatste week als 'vrij' man, en dan moet je het er nog even goed van nemen. De tegenstellingen tussen de twee konden haast niet groter zijn. Jack is een wat verlopen derderangs acteur (hij doet voornamelijk commercials), een fervent vrouwenversierder en een onbezorgde levensgenieter. Miles daarentegen is een depressieve, pas gescheiden mislukte schrijver, die zijn dagen slijt met het geven van lessen Engels en wijnproeven.

videotrailers & clips