Vera Drake (2004)

Wife. Mother. Criminal.

Een zakelijk, maar treffend drama over een deugdzame Britse huisvrouw die anno 1950 onrechtmatig abortussen uitvoert bij vrouwen die dat niet kunnen bekostigen.
play

7,6 details

  • 125 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
  • Nieuw-Zeeland
125 Min Verenigd Koninkrijk

Vera Drake woont met haar man Stan en hun volwassen kinderen Sid en Ethel in het Londen van 1950. Ze zijn niet rijk, maar wel gelukkig en een hecht gezin. Vera is werkster in verschillende huizen, Stan is monteur in de garage van zijn broer. Sid werkt als kleermaker en Ethel werkt in een fabriek voor gloeilampen. Maar de goede Vera heeft een geheim dat ze met niemand uit haar naaste omgeving deelt. Ze helpt, zonder daarvoor betaling te ontvangen, jonge vrouwen bij het beëindigen van zwangerschappen. Als een van die meisjes na een abortus ziek wordt en in het ziekenhuis terechtkomt, stelt de politie een onderzoek in. Het onderzoek brengt hen bij Vera.

Regie
Mike Leigh
Cast
Sally Hawkins, Eddie Marsan, Imelda Staunton, Lesley Manville, Chris O'Dowd, Daniel Mays, Adrian Scarborough, Richard Graham, Philip Davis, Sam Troughton, Marion Bailey, Simon Chandler, Sandra Voe, Anna Keaveney, Alex Kelly.
Release
07.01.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Mike Leigh | Cast: Imelda Staunton (Vera Drake), Philip Davis (Stan), Richard Graham (George), Alex Kelly (Ethel), e.a.

In de jaren vijftig bestond er nog geen orale anticonceptie en raakten nog meer vrouwen ongewenst zwanger dan tegenwoordig. Hoewel dit aantal sinds de introductie van de pil in de jaren zestig aanzienlijk is gedaald, heeft Groot-Brittannië nog steeds het hoogste aantal tienerzwangerschappen van Europa. Vera Drake speelt zich af in 1950, een tijd waarin hormonale zwangerschapspreventie nog niet tot de mogelijkheden behoorde, maar abortus niet zelden heimelijk werd toegepast. Over deze onderwerpen zou gemakkelijk een treurig drama gemaakt kunnen worden. Een verhaal over een jong meisje dat haar kind eigenhandig aborteert, het ter adoptie afstaat of het zonder liefde grootbrengt ligt enigszins voor de hand, maar waarschijnlijk zwaar op de maag. Regisseur Mike Leigh, die de tragiek doorgaans niet schuwt in zijn emotionele sociaal-realistische films, pakt het opvallend zakelijk aan, al gebruikt hij een individuele geschiedenis om de problematiek een gezicht te geven.

Het blijkt een fascinerend relaas. Vera Drake is een deugdzame Britse huisvrouw die de hele dag in de weer is met haar eigen huishouden en dat van anderen. Naast de zorg voor haar man en twee adolescente kinderen, doet ze het huishouden van haar bejaarde moeder en klust ze bij als schoonmaakster bij rijke families. Vera wordt gedreven door haar zorgzaamheid en weet ondanks het harde werken een liefdevolle glimlach op haar gezicht te toveren. Ook zonder het fenomenale acteerwerk van Imelda Staunton is duidelijk dat Vera Drake een goed mens is. Het Britse arbeidershuisje met het groene bloemetjesbehang, de vele kopjes thee die als verlichting worden ingeschonken en de keurige vesten dragen allemaal bij aan een bepaald soort knusheid. Daarmee stelt de film het publiek slim op de proef, want Vera voert onrechtmatig abortussen uit bij vrouwen die dat niet kunnen bekostigen. Ze doet dat vrijwillig, maar is te naiëf om te zien dat iemand anders er flink wat geld aan verdient. Vera heeft geen kwalificaties en is aangewezen op beperkte middelen. Het is een godswonder dat de methode waarbij zeepsop via een rubberslang in de baarmoeder wordt gespoten, zo lang goed gaat. Tot het moment waarop een van haar cliënten bijna sterft aan een infectie en Vera gearresteerd wordt en berecht.

videotrailers & clips

Laatste reacties

wiers

"...Ben benieuwd...."

yucki57

"...Ik heb zojuist de film met ingehouden adem zitten bekijken. Losstaand van het feit dat het verhaal......"

Lastwish

"...Nooit aan toe gekomen om deze een keer te zien. Lijkt me ook een erg zware film voor de vrijdagavond......"

Vera Drake

acties