The Woodsman (2004)

What's the worst thing you ever did?

Soms ontstaat pas bij ongemakkelijke situaties het bewustzijn dat ook hen die we monsters noemen, mensen zijn.

7,2 details

  • 87 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
87 Min Verenigde Staten

Een pedofiel van middelbare leeftijd komt na twaalf jaar vrij uit de gevangenis. Zijn vrijheid krijgt hij echter nooit meer terug. Hij blijft gevangen in een innerlijke strijd en leeft voortdurend met de angst dat anderen zijn geheim ontdekken....

Regie
Nicole Kassell
Cast
Kevin Bacon, Michael Shannon, Benjamin Bratt, Kyra Sedgwick, Mos Def, David Alan Grier, Eve, Carlos Leon, Jessica Nagle, Clara Hopkins Daniels, Ashley C. Coombs, Joey Hazinsky, Kevin Rice, Liam Daniels, Hannah Pilkes.
Opbrengst
$ 4.678.405
Release
24.12.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Nicole Kassell | Cast: Kevin Bacon (Walter), Kyra Sedgwick (Vickie), Eve (Mary-Kay), Benjamin Bratt (Carlos), e.a.

Waarom zou iemand een film over een pedofiel willen maken? Het is een van de vele vragen die na het zien van The Woodsman aan je blijven knagen tot je er gek van wordt. Om te laten zien dat het monsters zijn waar we onze kinderen tegen moeten beschermen, of juist dat het een mens betreft die van fouten kan leren en een tweede kans verdient? Beide kanten kun je controversieel noemen. Waarom dan een film? Om de kijker te dwingen een standpunt in te nemen? Alleen met lef is die oplossing te vinden: durven te kijken naar jezelf, hoe moeilijk dat met een onderwerp als dit ook is. Want achter het gruwelijke thema gaat een bijzonder intelligente en zelfs hoopvolle film schuil. Blijft de vraag over: wie brengt The Woodsman een bezoek?

De nieuwe verblijfplaats van Walter, een veroordeelde pedofiel die na jaren weer op vrije voeten komt, kun je op z'n zachtst gezegd nogal ongelukkig noemen. De basisschool tegenover het appartement dwingt hem steeds opnieuw zichzelf te confronteren met zijn duistere verleden. Hoe onlogisch het ook klinkt, als publiek probeer je jezelf ontegenzeggelijk met hem te identificeren. Bij Walter ben je door zijn achtergrond weliswaar op je hoede, toch ontmoet je de man door het ontbreken van flashbacks en achtergrondinformatie betrekkelijk blanco. Al is het geen sympathie, een gevoel van medeleven kun je maar moeilijk onderdrukken. Zo werkt film nou eenmaal en zeker als hij zo knap in elkaar steekt als The Woodsman. Acteur Kevin Bacon speelt hem dan ook levensecht. Als een schim loopt hij op straat, angstvallig voor alles wat hij ziet. Over ieder woord denkt hij na voor hij het uitspreekt; bang om teveel te zeggen. Op zijn werk beweegt hij zich zo onopvallend mogelijk, bang dat iemand zijn gruwelijke geheim ontdekt.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Woodsman

acties