Robots

Robots (2005)

You can shine no matter what you're made of.

Het verhaal bewandelt gebaande paden, en dat maakt van ‘Robots’ een solide, maar geen briljante tekenfilm.
play

6,2 details

  • 91 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Romantiek
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten

De jonge robot Rodney Copperbottom is de zoon van een arme bordenwasser. Hij verhuist naar Robot City, in de hoop het daar te maken als uitvinder. Dit blijkt echter niet mee te vallen: zijn idool Bigweld is nergens te vinden, en zijn bedrijf wordt gerund door de op geld belustte robot Ratchet.

Regie
Chris Wedge
Carlos Saldanha
Cast
Halle Berry, Amanda Bynes, Paul Giamatti, Jim Broadbent, Jennifer Coolidge, Mel Brooks, Terry Bradshaw, Will Denton, Marshall Efron, Paula Abdul, Lucille Bliss, Drew Carey, Dylan Denton, Lowell Ganz, Damien Fahey.
Budget
$ 75.000.000
Opbrengst
$ 260.696.994
Release
11.03.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Chris Wedge | Cast: Ewan McGregor (Rodney Copperbottom), Halle Berry (Cappy), Robin Williams (Fender), Greg Kinnear (Ratchet), Mel Brooks (Bigweld), Jim Broadbent (Madame Gasket), e.a.

Het beste nieuws in verband met de Nederlandse release van Robots is dat ‘ie ook in IMAX-formaat te zien zal zijn. Weliswaar alleen in de gloednieuwe IMAX-zaal in Pathé ArenA in Amsterdam, maar toch. Het moet een overdonderende belevenis zijn om deze film (of haast welke film dan ook) haarscherp te kunnen aanschouwen op een doek dat 80% groter is dan een regulier bioscoopscherm, omgeven door een 14.000 watt digitale surround-sound installatie. Robots leent zich bij uitstek voor ‘the IMAX experience’, want deze film is vooral een visuele traktatie. Animatiestudio BlueSky (Ice Age) bewijst niet alleen op technologisch gebied de gelijke te zijn van Pixar en Dreamworks, maar toont ook een grote vindingrijkheid in de manier waarop een volledig door robots bewoonde en gebouwde wereld wordt uitgebeeld.

Alle originaliteit en inventiviteit van Robots bevinden zich wel vooral op het visuele vlak; wat de rest betreft heeft men gewoon op safe gespeeld. Het verhaal draait om de jonge robot Rodney Copperbottom, die ervan droomt het slaperige Rivet Town te verruilen voor metropool Robot City en uitvinder te worden bij het bedrijf van zijn tv-idool, de grote blije uitvinder-robot Bigweld. Bigweld’s motto, “You can shine no matter what you’re made of”, klinkt de uit afgedankte onderdelen samengestelde Rodney als muziek in de oren, en ook zijn vader, een wandelende vaatwasser, zegt hem zijn dromen na te jagen (voilà: de moraal van het verhaal). Eénmaal in Robot City aangekomen merkt Rodney al snel dat dat niet zo makkelijk zal gaan: zijn idool is in geen velden of wegen te bekennen, en Bigweld Industries wordt inmiddels gerund door de hebzuchtige überrobot Ratchet, die de productie van reserve-onderdelen wil stopzetten en vervangen door peperdure upgrades. Ratchet heeft ook een motto: “Why be you if you can be new?”.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Robots Nieuwsberichten