Leander Avatar

Leander

reacties

  • [quote=Sai]Over het einde: Scorsese bedoelde het meer deprimerend; om te laten zien dat er in onze maatschappij zat mensen vrij rondlopen die net als Travis zijn, en ieder moment kunnen doorslaan. Aldus het docu'tje op de DVD. Ik vind het einde, ondanks de interessante achterliggende gedachte, niet helemaal werken, maar als je die laatste vier minuten even vergeet is Taxi Driver welhaast een perfecte film. [rating 5] [/quote] Zo ervaarde ik het eerst ook, maar dan moet je de laatste tien minuten nog maar eens goed bestuderen. [spoiler]Na zijn acties schiet Travis zichzelf neer een denkbeeldig pistool. Hij gaat achterover liggen. Het beeld valt stil, de camera zweeft langzaam langs de agenten en de slachtoffers, als een geest. Dat is het (voor mij) dan ook: Travis sterft en treedt als het ware uit zijn lichaam. Daarna zien we de artikels waarin Travis tot held wordt uitgeroepen en de brief van Iris' ouders, moeizaam voorgelezen, net zoals Travis zijn dagboek voorleest. Travis neemt Betsy mee, die hem duidelijk een tweede kans wilt geven. Maar zeg nu zelf... Een man die verschillende mensen heeft vermoord, wordt niet vrijgelaten, hoe nobel zijn bedoelingen ook waren... Een moordenaar wordt niet tot held uitgeroepen door de kranten... De film is geen satire. Verder kent Betsy Travis en weet ze dat hij niet helemaal in orde is. Ze wilt helemaal niets meer met hem te maken hebben. Dit zijn gewoon de laatste gedachten van een stervend man, zo verward, zo 'messed up' dat hij denkt dat hij het goede heeft gedaaan en een held is. Nog een aanwijzing voor deze interpretatie is het woord "St. Regis" dat duidelijk in beeld is in een van de laatste scènes. Deze Saint Regis was een heilige die prostituees hielp en uit hun omstandigheden haalde... Net als Travis met Iris deed. Maar om heilig te zien, moet je... Inderdaad, dood zijn. [/spoiler] Voor mij is dit de enige interpretatie van dit perfecte einde van een van de grootste meesterwerken ooit. Een film die me diep raakt.

    als reactie op de film Taxi Driver

  • Een van mijn favoriete films, de beste van Bergman. In deze film behandelt hij zijn favoriete filosofische thema's op een zeer levendige manier, zodat de film moeiteloos 5 uur lang blijft boeien en intrigeren. De film is zeer autobiografisch en maakt een ontzettend diepe studie van de geest van een jongen en zijn familie. Een groot meesterwerk.

    als reactie op de film Fanny and Alexander

  • [quote=mientje]Mits, nogmaals, je van deze - gedateerde - humor houdt.[/quote]Gedateerd!? Tijdloos zul je bedoelen! Geweldige film. Grof, hard, LEVEND!

    als reactie op de film Brutti sporchi e cattivi