Taxi Driver (1976)

On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody.

Drie meesterwerken van Martin Scorsese, nu opnieuw landelijk in de bioscoop!
play

8,5 details

  • 113 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Verenigde Staten
113 Min Verenigde Staten

Taxi Driver uit 1976 brengt ons Robert de Niro als taxichauffeur Travis Bickle. Bickle gaat door een reeks persoonlijke tegenslagen steeds meer walgen van de vuiligheid en de morele verrotting in zijn woonplaats New York. De uitkomst is onvermijdelijk gewelddadig. Taxi Driver is een van de vele films die regisseur Martin Scorsese samen maakte met steracteur Robert de Niro, films die model mogen staan voor het sociale realisme van de jaren zeventig. Jodie Foster en Harvey Keitel leveren in bijrollen mooi werk.

Regie
Martin Scorsese
Cast
Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel, Albert Brooks, Cybill Shepherd, Peter Boyle, Victor Argo, Diahnne Abbott, Garth Avery, Frank Adu, Brenda Dickson-Weinberg, Gino Ardito, Harry Cohn, Copper Cunningham, Leonard Harris, Harry Fischler, Nat Grant.
Budget
$ 1.300.000
Opbrengst
$ 28.262.574
Release
08.02.1976
Release NL
06.07.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Martin Scorsese | Cast: Robert De Niro, Joe Pesci, Jodie Foster, Ray Liotta, Lorraine Bracco, Cybill Shepherd, Cathy Moriarty, Harvey Keitel e.a. | Speelduur: 113, 129 & 146 minuten | Jaar: 1976, 1980 & 1990

Martin Scorsese staat deze hele zomer centraal in het EYE te Amsterdam. Er is een tentoonstelling aan hem gewijd, er worden een aantal persoonlijke favorieten van hem uit het EYE archief vertoond, en bijna zijn hele oeuvre passeert de revue tijdens de zomer in EYE. Drie films daarvan gaan vanaf deze week ook landelijk uit: Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas. Drie van zijn meesterwerken, die gedurende de zomer en het najaar door het hele land reizen en zowel filmhuizen als commerciële bioscopen aandoen. Alle drie in gloednieuwe digitale 4K-restauraties en allemaal met Scorseses oorspronkelijke muze Robert De Niro in een hoofdrol.

In Taxi Driver (1976) speelt hij Travis Bickle, een Vietnamveteraan die terug in Amerika zich niet meer kan aanpassen aan het normale leven en 's nachts taxichauffeur wordt. Daar ziet hij het nachtelijk leven van New York in de jaren zeventig en walgt er ontzettend van. Is dit waar hij voor gevochten en geleden heeft, waardoor hij nu nog steeds niet kan slapen? Hij raakt steeds meer in een sociaal isolement in de miljoenenstad, en raakt gefixeerd op een tienerprostituee (gespeeld door een jonge Jodie Foster), met dramatische gevolgen. Vooral zijn eenzaamheid en isolement worden sterk invoelbaar gemaakt door het op eigen ervaringen gebaseerde script van Paul Schrader, de sfeervolle cinematografie van Michael Chapman en de muziek van Bernard Herrmann.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Taxi Driver Nieuwsberichten

Taxi Driver

acties