Dit wist je niet: één van Robert De Niro's beste filmrollen is gebaseerd op een beruchte crimineel

Dit wist je niet: één van Robert De Niro's beste filmrollen is gebaseerd op een beruchte crimineel

Paul Schrader gebruikte het dagboek van een gefaalde moordenaar als inspiratiebron voor Travis Bickle.

Martin Scorsese en Robert De Niro hebben inmiddels alweer tien films met elkaar gemaakt en ze zijn stuk voor stuk absolute topfilms. Iedereen heeft dan ook wel een andere favoriete film van het duo, maar er is niemand die je raar aankijkt als je Taxi Driver beschouwt als de beste film die Scorsese en De Niro samen hebben gemaakt.

Robert De Niro vertolkte natuurlijk de hoofdrol van Travis Bickle in Taxi Driver. Scorsese had het laatst nog over de hedendaagse relevantie van dat personage: "Zoals we nu weten, is het tragisch genoeg de norm dat ieder ander persoon op Travis Bickle lijkt."

Travis Bickle
Travis Bickle is een ex-marinier en veteraan uit de Vietnamoorlog en woont in New York City. Omdat hij aan slapeloosheid lijdt, brengt hij zijn tijd door met werken als taxichauffeur. Hij vindt dat de wereld, New York in het bijzonder, in een beerput is veranderd. Na een incident denkt hij dat hij alles moet doen wat nodig is om de wereld een betere plek te maken.

Scorsese vertelde onlangs nog over de ontwikkeling van het personage: "We bleven denken in termen van het personage en zijn eenzaamheid en zijn acties, waarbij we de acties niet goedkeurden, maar hij voert ze wel uit en we toch ergens empathie voor hem voelen, wat erg lastig is."

Arthur Bremer
De inspiratie achter Travis Bickle komt onder andere van Arthur Bremer, een crimineel die ruim vijftig jaar de cel in moest wegens poging tot moord. Hij probeerde een aanslag op de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat George Wallace te plegen. Dit mislukte, maar Wallace raakte vanaf zijn middel verlamd.


Net als Bickle hield Arthur Bremer een dagboek bij van zijn verontruste gedachten, dat later An Assassin's Diary zou gaan heten. De scenarioschrijver van Taxi Driver, Paul Schrader, gebruikte het dagboek van Bremer om Bickle's eigen geschriften gedurende de hele film te maken.

Killers of the Flower Moon
De Niro speelde verleden jaar nog een grote rol in de Scorsese-film Killers of the Flower Moon, hun tiende samenwerking. In deze film is hij naast Leonardo DiCaprio en Lily Gladstone te zien als William Hale, de man verantwoordelijk voor de Osage-moorden die plaatsvonden tussen 1910 en 1930.


Binnenkort worden de nominaties voor de Oscars aangekondigd. Reken er maar op dat Killers of the Flower Moon voor meerdere beeldjes een nominatie krijgt. Killers of the Flower Moon is nu te zien op AppleTV+.

NieuwsFilm

meest populair