Sam Neill is "niet bang om te sterven" na kankerdiagnose

Na vele maanden ellende lijkt het nu eindelijk beter met hem te gaan.

Door redactie 18 maart 2023 12:10 in Celebrity
Beroemdheden brengen wel vaker autobiografieën uit en dit is niet anders voor acteur Sam Neill. De geliefde Jurassic Park-ster komt volgende week namelijk met zijn boek Did I Ever Tell You This?, maar alleen maar leuk nieuws staat er helaas niet in.

Tijdens een recent interview met de Guardian had de acteur het over zijn autobiografie en waar deze over zal gaan. Hierin heeft hij het over zijn lange carrière, het leven op zijn Nieuw-Zeelandse boerderij maar ook over zijn sterfelijkheid. Dit is misschien ook het meest choquerende deel uit zijn boek.

Diagnose
In het eerste hoofdstuk van zijn boek geeft Neill aan dat hij momenteel wordt behandeld voor stadium drie bloedkanker. De 75-jarige acteur zegt er het volgende over: "Ik kom nu met dit boek, want ik ben mogelijk stervende. Ik moest wel een beetje opschieten".

Neill begon vorig jaar met het schrijven. Dit was zijn manier om bezig te blijven maar voornamelijk als afleiding terwijl hij behandeling onderging. Zo vervolgt hij: "Ik had niks te doen, maar ik ben gewend om te werken. Daar hou ik van. Ik ga graag naar mijn werk en ik vind het heerlijk om bij andere mensen te zijn".

Boek
"In een keer dacht ik: "Wat kan ik nu doen en waar kan ik me nu mee bezig houden?" Ik heb eerlijk gezegd nooit de intentie gehad om een boek te schrijven, maar ik bleef doorgaan en ik begon er steeds meer plezier aan te beleven".

"Het gaf me weer een reden om te leven. Voordat ik naar bed ging dacht ik: "Morgen kan ik dit verhaal vertellen en daar kijk ik naar uit". Het schrijven heeft me enorm geholpen, want ik denk niet dat ik dat had kunnen doorstaan zonder ook maar iets te doen".

Wanneer
Neill eindigt door te zeggen dat hij vorig jaar merkte dat er iets mis was, toen hij Jurassic World: Dominion aan het promoten was. Hij kreeg toen last van gezwollen klieren en werd kort daarna gediagnosticeerd met kanker. Vervolgens begon hij met chemotherapie en moest hij een chemotherapiemedicijn gaan nemen.

Dit moet hij de rest van zijn leven blijven gebruiken. Ondanks het feit dat Neill nu wel kankervrij is, is het nog niet altijd even makkelijk. Deze drug is als het ware nog in een testfase en hij was de eerste persoon die het uit ging proberen in Nieuw Zeeland. Na het nemen van het medicijn voelt hij zich elke keer weer behoorlijk beroerd.

Genieten
Wel wil hij er nog het meeste van maken: "Ik zal niet doen alsof het afgelopen jaar geen donkere momenten heeft gehad. Maar dit is ook ergens goed voor!"

"Deze donkere momenten werpen het licht op scherp, weet je, en hebben me dankbaar gemaakt voor elke dag en enorm dankbaar voor al mijn vrienden. Ik ben gewoon blij dat ik nog leef".

NieuwsFilm

meest populair