De eerste prequelfilm ooit gemaakt is uiteraard een horrorfilm

De eerste prequelfilm ooit gemaakt is uiteraard een horrorfilm

Al 100 jaar geleden kwam de film uit.

Tegenwoordig zijn prequels niet meer weg te denken in de filmindustrie. Elke franchise heeft ze wel; Star Wars met Episode I tot III, Rogue One en Solo, Harry Potter met de Fantastic Beasts-films en binnenkort ook The Hunger Games. Niet veel mensen weten dat de eerste prequel meer dan 100 jaar geleden al uitkwam.

De film in kwestie is The Golem: How He Came into the World, de prequel van The Golem en The Golem and the Dancing Girl.

Verhaal
In 1915 bracht de Duitse acteur en regisseur Paul Wegener de film The Golem uit. Het verhaal is gebaseerd op de Joodse volkslegende uit de 16e eeuw. De film gaat over het desbetreffende kleibeeld - tot leven gebracht door Rabbijn Loew in de 16e eeuw - dat in de 20e eeuw wordt gevonden tussen het puin van een oude synagoge.

De golem wordt door een antiquair weer tot leven gewekt en gebruikt als bediende. Helaas krijgt de golem gevoelens voor de vrouw van de dealer, en wanneer die liefde onbeantwoord blijkt, gaat het wezen op moordtocht.

Verloren in de tijd
The Golem was erg populair en kreeg in 1917 het vervolg The Golem and the Dancing Girl. Beide films zijn helaas in de loop der verloren gegaan en zijn dus nooit meer te zien. Gelukkig maakte Wegener in 1920 dus de prequel die het wel heeft overleeft.

Wegener besloot samen met Carl Boese om zijn ware visie tot leven te brengen met de prequel, waardoor het eigenlijk ook de allereerste remake is.

Tot op heden wordt de film gezien als een ondergewaardeerd meesterwerk en is het net zo integraal geweest voor het Duitse expressionisme in film als Nosferatu en The Cabinet of Dr. Calagari.



NieuwsFilm

meest populair