Om deze reden weigerde Steven Spielberg zijn salaris voor een van zijn grootste films

Om deze reden weigerde Steven Spielberg zijn salaris voor een van zijn grootste films

Geld maakt niet altijd gelukkig: Steven Spielberg verraste door salaris te weigeren.

De legendarische filmregisseur Steven Spielberg heeft flink wat kaskrakers op zijn naam staan. Met blockbusters als Jaws, E.T. en de Jurassic Park-films verdiende hij een aardig zakcentje, maar voor één van zijn grootste films weigerde hij het salaris en wel om deze reden.

Schindler's List
De film in kwestie is Schindler's List. Het drama vertelt het verhaal van Oskar Schindler, een Duitse industrieel die lid is van de Nazi's maar eigenhandig honderden Joden redt. Dat Schindler's List een belangrijk onderwerp aansnijdt, wist Spielberg direct. Maar lange tijd vond hij zichzelf niet geschikt om dit verhaal te verfilmen.

Uiteindelijk sprong Spielberg in 1993 dan toch achter de camera en maakte hij van Schindler's List zowel een commercieel als kritisch succes. Zijn salaris nam Spielberg echter niet aan omdat hij het als ''blood money'' beschouwde. Geld dat niet naar hem of zijn familie moest gaan, maar de wereld in.

USC Shoa Foundation
Met het verdiende geld aan Schindler's List richtte Spielberg de University of South Carolina Shoah Foundation op. Een instituut dat 115.000 uur aan beeldmateriaal archiveert en de verhalen van Holocaust overlevenden deelt.

Over Schindler's List zegt Spielberg dat het zijn leven veranderde. Schindler's List bleef dan ook niet onopgemerkt en won zeven Oscars, waaronder een beeldje voor beste regisseur. Bekijk hieronder nogmaals de trailer.



NieuwsFilm

meest populair