Deze oorlogsfilm lanceerde 25 jaar geleden de merkwaardige acteur Vin Diesel

Diesel leverde misschien wel zijn beste acteerwerk in de film.


Vin Diesel kennen we tegenwoordig voornamelijk van zijn rollen in de Fast & Furious-reeks, het Marvel Cinematic Universe en nog veel meer. Wat mensen vaak vergeten, is dat de acteur zichzelf op de kaart zette met zijn acteerwerk in een beroemde oorlogsfilm uit de jaren 90.

Diesel had in 1997 voor het eerst een hoofdrol te pakken in de film Strays. Dit was niet geheel verassend; hij regisseerde de film namelijk zelf. In 1998 kreeg de acteur een rol te pakken in de nieuwe film van niemand minder dan Steven Spielberg.

Saving Private Ryan
Waarschijnlijk heb je het al geraden; Diesel had een rol in de klassieke oorlogsfilm Saving Private Ryan. Hij speelde Private Carparzo en werd met deze rol al vroeg in zijn carrière naast grootheden als Tom Hanks, Matt Damon en Tom Sizemore gezet.

Hij heeft zichzelf meer dan bewezen naast deze topacteurs. Sommige mensen vinden zelfs dat Diesel zijn acteerwerk in Saving Private Ryan nooit meer heeft overtroffen.

Belangrijk
Hieronder bekijk je een van Diesel's scènes uit Saving Private Ryan. Oordeel zelf of dit echt zijn beste acteerwerk ooit is:


Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of deze bijrol nou het toppunt is van Diesel's kunnen. Dankzij deze rol kreeg de acteur allerlei nieuwe kansen in zijn acteercarrière.

Carrière
Diesel, wiens echte naam Mark Sinclair is, maakte dus zijn debuut als hoofdrolspeler in de door hemzelf geregisseerde Strays. Saving Private Ryan zette hem echt op de kaart en luidde de richting naar de actieheld zoals we hem nu kennen in. In 2000 was hij namelijk voor het eerst te zien als Riddick en al een jaar erna als Dom Toretto, twee van zijn bekendste rollen.


Inmiddels staat de tiende Fast & Furious-film voor de deur en heeft Diesel onlangs de rol van Groot voor de zesde keer gespeeld. Uiteindelijk is dit dus allemaal te danken aan Saving Private Ryan.

NieuwsFilm

meest populair