Niemand wilde Steven Spielberg als regisseur voor de eerste 'Indiana Jones'-film

Niemand wilde Steven Spielberg als regisseur voor de eerste 'Indiana Jones'-film

Niemand wilde samenwerken met de topregisseur.

Steven Spielberg wordt vandaag de dag gezien als één van de allerbeste regisseurs aller tijden. Een groot deel van zijn bekendheid komt door zijn vier Indiana Jones-films. Het is dus enigzins schokkend dat de studio's helemaal niet wilden dat hij Raiders of the Lost Ark ging regisseren.

Met vrijwel elke nieuwe film die de regisseur uitbrengt, belandt hij met meerdere nominaties bij de Oscars. Dat zegt natuurlijk genoeg over de kwaliteiten die de 76-jarige regisseur bezit, maar waarom werd Spielberg dan als een controversiële keuze gezien binnen de studio's?

Afwijzingen
Naast Star Wars is George Lucas ook het meesterbrein achter Indiana Jones. In samenwerking met Spielberg hebben ze het originele idee van Lucas uitgewerkt tot de iconische avonturenfilms die we nu kennen.

Maar volgens Lucas werd de film in eerste instantie door zo'n beetje elke grote studio in Hollywood afgewezen: "Raiders werd door vrijwel elke studio in de stad afgewezen. Ze dachten dat het een succesvolle film zou worden, maar vertrouwden het budget niet: $20 miljoen. Ten tweede vroeg ik om een zeer harde deal, het brak veel precedenten die niemand wilde breken."

Spielberg
Ook hielp het niet mee dat Spielberg de film zou regisseren. Hij had namelijk net de geflopte film 1941 met John Belushi en Dan Aykroyd geregisseerd. Zo zeiden ze tegen Lucas: "Als je een andere regisseur kunt krijgen in wie we meer vertrouwen hebben, dan kun je het doen."


Lucas stemde hier niet mee in en stond erop dat Spielberg de film zou regisseren. Uiteindelijk kwam de film terecht bij Paramount Pictures en weten we natuurlijk hoe het verder is verlopen. Éen van de meest iconische filmreeksen ooit werd geboren.

Dial of Destiny
Nu komt de reeks die Lucas en Spielberg al die jaren gelden creëerden toch echt aan een einde met Indiana Jones and the Dial of Destiny. Het wordt de eerste film in de reeks die niet geregisseerd wordt door Spielberg.


De film heeft gelukkig al de goedkeuring van Spielberg. Hij had er namelijk het volgende over te zeggen: "Toen de lichten aangingen, draaide ik me om naar de groep en zei: 'Verdomme! Ik dacht dat ik de enige was die wist hoe je zo'n film moest maken."

NieuwsFilm

meest populair