Blaxploitation in OT301

Op dinsdag 22 januari staat Cinema Overtoom 301 in het teken van enorme afro-kapsels, funky gitaartjes, stevige maatschappijkritiek, seventies snorren en overdadige bakkebaarden, louche nachtclubs en natuurlijk veel seks en drugs: het is tijd voor The Night of Blaxploitation!

Te zien zijn twee beroemde, maar weinig vertoonde vroege blaxploitation films uit 1972. Alhoewel beide films met name door hun muziekscore wereldberoemd zijn geworden, wordt het nu eens tijd om ze op het grote doek (digitaal) te gaan bekijken. De films worden voorafgaand ingeleid door filmwetenschapper Rick Weren uit Nijmegen.



Om 20:30 draait Across 110th Street van Barry Shear met een soundtrack van Bobby Womack. Hoofdrollen zijn er voor Anthony Quinn en Yaphet Kotto. De film is een sterk geacteerde misdaadfilm over een stel afro-americans die in Harlem onderduiken nadat ze de Italiaanse mafia geld afhandig maakten. Nog voordat je 'you badass pimpin' motherfucker' kunt zeggen, hebben ze de politie én de maffia achter zich aan. Geweldige vroege jaren zeventig-sfeer, opwindende actiescènes, fantastische zwarte nachtclubs, mooie soul en aanstekelijke funk op de soundtrack en een realistische en rauwe in-your-face stijl.



Om 22:00 duiken we nog zo'n weinig geziene klassieker op met Superfly van Gordon Parks Jr. met de onsterfelijke score van Curtis Mayfield. Ron O'Neal speelt de coke-snuivende en dealende Youngblood Priest, 'a sharp dressed badass if ever you saw one'. Priest wil uit de drugs-business stappen, maar besluit nog één grote deal aan te nemen. De low-budget aanpak van Parks geeft 'Superfly' een bijpassend ranzig tintje. En de overdreven lange seksscène in de badkuip moet worden gezien om te worden geloofd! Om over de wereldberoemde 'coke-still-frame-montage' op de klanken van 'Pusherman' nog maar te zwijgen...

De bar gaat open om 20:00 en de entree is slechts 4 euro voor beide films.

De vertoningen vinden plaats in de oude filmacademie van Amsterdam op de Overtoom 301. Er mag gerookt worden in de zaal. Tram 1 stopt recht voor de deur op de halte J.P. Heijestraat.



NieuwsFilm

meest populair