Absurd detail over Jack Nicholson in 'The Shining' ontdekt

Absurd detail over Jack Nicholson in 'The Shining' ontdekt

Is het een blooper of een psychologisch spel?

Filmregisseur Stanley Kubrick (Full Metal Jacket, Clockwork Orange) staat bekend om zijn baanbrekende films en ultra-perfectionistische werkwijze. Zo komen er nu en dan nog bijzondere details naar buiten omtrent zijn vele films. Een oplettende kijker heeft nu wel een heel bizar detail ontdekt in The Shining.

Er zijn weinig filmpersonages die zo angstaanjagend zijn als Jack Nicholson in The Shining. In de film vertrekt Nicholson's personage, Jack Torrance, met zijn gezin naar een afgelegen hotel waar hij langzamerhand tot waanzin wordt gedreven.

Foutje?
Schrijver en filmkenner Filippo Ulivieri deelt op twitter een opmerkelijk detail omtrent Nicholson's personage in The Shining. De hoofdrolspeler lijkt soms recht in de camera te kijken, alsof hij naar het publiek kijkt.

Aanvankelijk zou men kunnen denken dat het om een blooper gaat of slordige montage, toch
komt dit meerdere malen voor in de film. Gezien het niveau van perfectionisme van regisseur Stanley Kubrick, wordt niets aan het toeval overgelaten.

Onplezierig
Volgens Ulivieri heeft Kubrick hiervoor gekozen om het de kijker zo ongemakkelijk mogelijk te maken, "Alsof niemand veilig is voor het kwaad dat schuilhoudt in Jack Torrance, hij weet waar wij zijn en dat we de volgende kunnen zijn", aldus Ulivieri.



The Shining staat bekend om het publiek een onplezierig gevoel te geven. Alhoewel er weinig 'jump-scares' zitten in de film, zijn de langdradige spanningsopbouw en het psychologische spel nagelbijtend. De subtiele blikken in de cameralens lijken zich hieraan toe te voegen.

Je kunt The Shining momenteel bekijken op HBO Max. Bekijk de trailer hieronder:



NieuwsFilm

meest populair