Een van de beste mindf**k-films ooit: 'Mulholland Drive'

Een van de beste mindf**k-films ooit: 'Mulholland Drive'

Een meesterwerk van David Lynch.

David Lynch is een van de meest fascinerende regisseurs in Hollywood en heeft meerdere film gemaakt waarbij je net gek aangekeken wordt al je ze meesterwerken noemt. De films van Lynch staan bekend om het feit dat ze je flink aan het denken zetten, maar één van zijn films steekt boven de rest uit.

De film in kwestie is Mulholland Drive, een film die door velen gezien wordt als Lynch' beste film en misschien wel een van de beste films aller tijden.

Verhaal
De film gaat over een aspirant-actrice genaamd Betty Elms (Naomi Watts). Wanneer Betty aankomt in Los Angeles ontmoet ze een aan geheugenverlies lijdende vrouw (Laura Harring) die herstellende is van een auto-ongeluk. De twee raken al snel bevriend. Het verhaal volgt ook andere personages, waaronder een Hollywood-filmregisseur (Justin Theroux).

Vage identiteiten, willekeurige cowboys, dansende miniatuurgrootouders en gebroken Hollywood-dromen komen allemaal aan bod in de film. Typisch Lynch dus.

Eigenlijk een serie
Het is wellicht lastig voor te stellen, maar het was oorspronkelijk de bedoeling dat Mulholland Drive een tv-serie zou worden. Lynch maakte dus eerst een tv-pilot met een open einde met de intentie om er een volledig seizoen op tv van te maken.


Na het zien van de pilot, besloten de leidinggevenden van de zender de serie niet op te pakken. Lynch maakte van de pilot een film, wat resulteerde in de klassieker die we nu kennen.

Open voor interpretatie
Als je de film voor het eerst bekijkt, zul je zeker meer vragen dan antwoorden hebben en is het misschien een beetje vaag. Maar hoe meer je de film ziet, hoe beter je de antwoorden voor jezelf begint te vormen. Lynch heeft nooit een uitleg gegeven van de film, dat zou het verpesten.


Lees hier onze recensie van Mulholland Drive geschreven door Didier Becu. Je kan Mulholland Drive nu bekijken op Prime Video of op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair