Het veelbesproken einde van 'Inception': Christopher Nolan geeft uitleg (soort van)

Het veelbesproken einde van 'Inception': Christopher Nolan geeft uitleg (soort van)

De eindes van Inception en Oppenheimer zouden overeenkomsten hebben.

Binnenkort verschijnt van Christopher Nolan de film Oppenheimer. De grootschalige biopic zal je ongetwijfeld met de nodige vragen achterlaten. Nolan doet dat namelijk graag. Zo vragen velen zich nog steeds af of het personage van Leonardo DiCaprio wel of niet droomt aan het einde van Inception.

Nu Nolan bezig is met zijn persronde voor Oppenheimer wordt hem uiteraard ook naar zijn eerdere films gevraagd. In gesprek met Wired legde Nolan uit dat het einde van Inception niet alleen gaat over of Dominic Cobb aan het einde van de film wel of niet in een droom zit.

Einde Inception
"Het einde van Inception... Er is een nihilistische kijk op dat einde, toch? Maar hij (Cobb) is ook verhuisd en is bij zijn kinderen. De dubbelzinnigheid is geen emotionele dubbelzinnigheid. Het is een intellectuele voor het publiek," aldus de wat cryptische Nolan.

Nolan koppelde Inception overigens gelijk aan Oppenheimer. "Het is grappig, ik denk dat er een interessante relatie is tussen de eindes van Inception en Oppenheimer om te onderzoeken," aldus de geliefde regisseur. "Oppenheimer heeft een ingewikkeld einde. Ingewikkelde gevoelens."

Interpretaties
In het verleden gaf Nolan al aan dat hij zelf ook niet altijd helemaal weet wat hij nu bedoelt met zijn films en dat het logisch is dat er verschillende denkbeelden zijn over bijvoorbeeld het einde van Inception.


"Er zijn dus interpretaties die aan de film kunnen worden opgelegd die niet noodzakelijkerwijs zijn wat ik in mijn hoofd had," aldus Nolan nadat Inception net in de bioscoop verscheen.

NieuwsFilm

meest populair