Inception (2010)

Your mind is the scene of the crime

Inventieve en originele actiethriller van de bovenste plank van de maker van The Dark Knight, die zich afspeelt in droomwerelden.
play

8,2 details

  • 148 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Actie
  • Avontuur
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
148 Min Verenigde Staten

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een ervaren dief, de beste in zijn vakgebied. Dat vakgebied houdt in dat hij geheimen steelt uit het onderbewuste van z’n slachtoffers, terwijl zij zich in de droomstaat bevinden, wanneer de geest het kwetsbaarst is. Dit maakt Cobb een gewilde speler op het vlak van bedrijfsspionage en tegelijkertijd een internationale vluchteling. Nu krijgt hij echter de kans om alles goed te maken: een laatste opdracht kan hem zijn leven teruggeven zoals het vroeger was, maar daarvoor moet hij het onmogelijke doen: in plaats van de diefstal van een idee moeten Cobb en zijn team een idee planten in iemands geest: inception. Dit is echter nog moeilijker dan op het eerste gezicht lijkt, want ze worden gedwarsboomd door een tegenstander die op elke mogelijke zet van Cobb en zijn team anticipeert.

Alt titel
Inception: The IMAX Experience
Regie
Christopher Nolan
Cast
Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Michael Caine, Cillian Murphy, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Marion Cotillard, Tom Berenger, Ken Watanabe, Lukas Haas, Pete Postlethwaite, Dileep Rao, Claire Geare, Magnus Nolan, Tai-Li Lee.
Budget
$ 160.000.000
Opbrengst
$ 825.500.000
Release
16.07.2010
Release NL
22.07.2010
Release DVD
30.11.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Christopher Nolan | Cast: Leonardo DiCaprio (Dom Cobb), Joseph Gordon-Levitt (Arthur), Ellen Page (Ariadne), Tom Hardy (Eames), Ken Watanabe (Saito), Cillian Murphy (Fischer), Marion Cotillard (Mal) e.a. | Speelduur: 148 minuten | Jaar: 2010

Tien jaar geleden brak Christopher Nolan door met Memento, een film over een man zonder kortetermijngeheugen. De kijker werd in het perspectief van de man gezogen doordat de film in korte stukjes achterstevoren verteld werd. Zo wist je nooit wat er vóór elke scène gebeurd was en had je net als de hoofdpersoon geen houvast aan je geheugen. Met Inception keert Nolan terug naar de wereld binnen het brein, niet zozeer door de manier van vertellen maar met het verhaal zelf. Het grootste deel van deze zeer geslaagde actiefilm speelt zich namelijk letterlijk in dromen af.

De werking van de geest was al vaker te zien in Nolan's werk. In Insomnia kan de protagonist steeds minder vertrouwen op zijn eigen hersenen dankzij slapeloosheid en eindeloos daglicht, in The Prestige kijkt Nolan naar hoe mensen zichzelf en anderen voor de gek kunnen houden en in zowel Batman Begins als The Dark Knight behandelt hij de collectieve geest, emotie en hoe ideeën en concepten daarin geplant kunnen worden. Dit laatste thema keert op een andere manier terug in Inception.

videotrailers & clips

alle artikelen (70)

Inception Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...ik heb de film na 2 jaar weer eens bekeken en mijn best gedaan omdat deze film door velen zo hoog wo......"

Glennekeeeee

"...[quote=MovieMazzter]ik kan me erg goed voorstellen dat deze film in zijn soort erg hoog scoort bij d......"

basotto123

"...[quote=moviefreak999]deze film ga ik zooo haaard zienn[/quote] je mag pas een reactie plaatsen als j......"