Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Breaker Morant'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Breaker Morant'

Een vrij onbekend pareltje.

Door de jaren heen zijn er ontzettend veel oorlogsfilms uitgebracht. Grote films in recente jaren zijn bijvoorbeeld 1917, Dunkirk en All Quiet on the Western Front. Helaas vliegen veel films met minstens dezelfde kwaliteit als deze films onder de radar. Zo ook Breaker Morant.

Als je aan iemand vraagt om een oorlogsfilm uit de jaren 80 te benoemen, zullen ze snel denken aan films als Platoon of Full Metal Jacket. De Australische film 'Breaker' Morant van Bruce Beresford benoemt bijna niemand, maar die erkenning verdient de film eigenlijk wel.

Waargebeurd
De film speelt zich af tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). Dit was een oorlog tussen de Nederlandstalige Boeren van de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal) en de Oranje Vrijstaat enerzijds, en het Britse Rijk anderzijds.

Een bekend figuur van deze oorlog is Harry "The Breaker" Harbord Morant, een Australische luitenant in Britse dienst die wraak nam voor de dood van zijn bevelvoerende officier door zowel Boerenkrijgsgevangenen als burgerbewoners van Noord-Transvaal te vermoorden.

Breaker Morant
De film gaat in het specifiek over de krijgsraad van de luitenants Harry Morant, Peter Handcock en George Witton in 1902 - een van de eerste vervolgingen van oorlogsmisdaden in de Britse militaire geschiedenis.


Beresford wilde met de film laten zien dat wreedheden in oorlogstijd kunnen worden "begaan door mensen die heel normaal lijken." De regisseur stond dan ook versteld dat mensen dachten dat de film ging over "arme Australiërs die erin werden geluisd door de Britten."

Succes
De film heeft een score van maar liefst 100% op Rotten Tomatoes. Dit betekent dat er geen een slechte recensie op de site staat. De film won in 1980 talloze prijzen en kreeg zelfs een Oscarnominatie voor beste scenario.



De film is in Nederland momenteel niet beschikbaar op streamingdiensten, maar de film is gewoon beschikbaar op DVD of Blu-Ray.

NieuwsFilm

meest populair