De oorlogsfilm 'The Hurt Locker' is complete onzin: "zou nooit in het echt gebeuren"

De oorlogsfilm 'The Hurt Locker' is complete onzin: "zou nooit in het echt gebeuren"

Oorlogsfilms zijn niet altijd de juiste weerspiegeling van de waarheid.

De oorlogsfilm The Hurt Locker wist in 2009 maar liefst zes Oscars te winnen, waaronder de beeldjes voor Beste film en Beste regie. De film van Kathryn Bigelow is echter beperkt gebaseerd op de waarheid.

The Hurt Locker is sowieso geen waargebeurd verhaal. De oorlogsfilm geeft een fictief beeld op de vele risico's die er waren tijdens de Irak-oorlog. Veteranen zagen echter talloze fouten in de bejubelde film.

Explosieven Opruimingsdienst
In The Hurt Locker ontmoeten we sergeant-majoor William James. Hij is de roekeloze en getalenteerde leider van een Explosieven Opruimingsdienst. Tijdens de film zien we hoe vele bommen worden ontmanteld tijdens zenuwslopende scènes.

Juist die scènes zijn behoorlijk overdreven en geen juiste voorstelling van de werkelijkheid. In de film zien we namelijk dat EOD-soldaten bommen fysiek ontmantelen. Dit zou in de werkelijkheid nooit gebeuren.

Stressvolle scènes
In werkelijkheid gebruiken soldaten voornamelijk robotica en andere explosieven om de bommen onschadelijk te maken. In principe komen er geen mensen bij aan te pas. Alle stressvolle scènes in de film zijn dus overdreven en fictief en vooral toegevoegd om de film spannend te maken.


Daarnaast komt het buitensporige gedrag van James niet overeen met het gedrag van echte EOD-soldaten. De kans is zelfs groot dat een figuur als James het niet lang zou volhouden in oorlogstijd.

Binnenkort op Netflix
The Hurt Locker met rollen voor Ralph Fiennes, Jeremy Renner, Evangeline Lilly, Anthony Mackie en Guy Pearce is vanaf 6 september weer te zien op Netflix.



NieuwsFilm

meest populair