'Napoleon'-regisseur Ridley Scott voor schut: "slaat nergens op"

'Napoleon'-regisseur Ridley Scott voor schut: "slaat nergens op"

Niet iedereen is het eens met de opmerkingen van de beroemde regisseur

Wie een biografie maakt over een historisch figuur, bevindt zich al gauw op glad ijs. Van historische incorrectheid tot verheerlijking van geweld: als filmmaker moet je goed research doen voordat je je handen brandt aan de historische iconen. Ook regisseur Ridley Scott heeft volgens sommigen een verkeerde opmerking gemaakt over zijn nieuwste film Napoleon.

Hoewel de film nog uit moet komen, heeft Scott volgens historici al flink de plank misgeslagen. Zo heeft hij in een interview een vergelijking gemaakt tussen Napoleon, Alexander de Grote, Hitler en Stalin. Een vergelijking die volgens Franse historici niet door de beugel kan.

Grote historische iconen
In het interview vertelt Scott dat hij in zijn film de gruwelijkheden waar Napoleon verantwoordelijk voor was geweest, niet onder het tapijt zal schuiven. "Ik vergelijk hem met Alexander de Grote. Adolf Hitler. Stalin," vertelt hij.

Scotts opmerking viel niet bij iedereen in het juiste keelgat. Zo sprak Napoleon-kenner Johan Op de Beeck in een interview met NPO Radio 1 over de uitspraak die volgens hem en andere historici niet meer dan "cafépraat" is.

"Het slaat nergens op"
Volgens Op de Beeck is de vergelijking van Scott dan ook op zeer weinig gebaseerd. "Hitler heeft miljoenen joodse mensen doelbewust de dood ingejaagd. Napoleon doet in 1808 precies het omgekeerde. Hij sluit ze in de arm. Derderangsburgers maakt hij bij wet evenwaardig," vertelt Op de Beeck.

Voor Op de Beeck is het dan ook duidelijk: Scott wil gewoon publiek trekken. "Ik vind het bijzonder ongepast. Maar ik denk dat Ridley Scott geen historische waarheid wenste te verkopen, maar vooral filmkaartjes," vertelt hij.



NieuwsFilm

meest populair