Hoe 'The Conjuring' 10 jaar geleden het horrorgenre voorgoed veranderde

Hoe 'The Conjuring' 10 jaar geleden het horrorgenre voorgoed veranderde

'The Conjuring' was de start van een modern 'horror cinematic universe'.

Al tientallen jaren lang worden bepaalde horrorfilms geassocieerd met een specifiek decennium. De jaren 80 werden gedomineerd door slashers als Halloween en Friday the 13th. In de 2000s zagen we de opkomst van horrorfilms met een nadruk op gore als Saw. Voor het decennium van 2010 tot 2019 was The Conjuring een allesbepalende horrorfilm.

In het verleden hebben we meer dan genoeg crossovers gezien binnen het horrorgenre. Denk bijvoorbeeld aan Freddy vs. Jason en de oude Universal Monsters. The Conjuring kreeg echter iets bijzonders voor elkaar: het startte een succesvol 'cinematic universe'.

2010s
Het decennium van 2010 tot 2019 zag de opkomst van 'elevated horror' met films als Hereditary, Get Out en The Lighthouse. Niet iedereen is even blij met de term 'elevated horror', met de term bedoelen mensen een nieuwe golf horrorfilms met een oog op sociaal commentaar en sterk leunend op metaforen.

Sommige mensen zien het als een negatieve opkomst binnen het horrorgenre, omdat het neerbuigend overkomt tegenover andere films in het genre en het een niet realistische standaard creëert bij het publiek. Horror blijft gewoon horror. Het Conjuring-universum bewijst echter dat er meer dan genoeg ruimte is voor traditionelere horrorfilms.

Cinematic Universe
Een ander fenomeen binnen de filmwereld dat kenmerkend is voor de 2010s is een 'cinematic universe'. Dit is natuurlijk populair geworden toen The Avengers uitkwam in 2012 en een megasucces was. Een jaar later kwam regisseur James Wan met een horrorfilm die ook een cinematic universe aftrapte.


The Conjuring speelt zich af in de jaren 70 en focust zich op Lorraine en Ed Warren (Vera Farmiga en Patrick Wilson), twee onderzoekers gespecialiseerd in bovennatuurlijke fenomenen, die een zaak in Rhode Island onderzoeken.

Spinoffs
De films zijn deels gebaseerd op de echte ondervindingen van Ed en Lorraine Warren. Na het enorme succes van de eerste film, werd er besloten om naast een vervolg ook spinoffs te maken. De uitgebreide collectie bovennatuurlijke voorwerpen van de Warrens, gebaseerd op hun echte museum in Connecticut, heeft als basis gediend voor een aantal van deze spinoff-films



Sinds de eerste Conjuring-film zijn er maar liefst vijf spinoffs uitgebracht, waaronder de drie Annabelle-films, The Nun en The Curse of La Llorona.

The Nun II
Deze week verschijnt The Nun II, het volgende hoofdstuk in het Conjuring-universum, in de bioscoop. In dit vervolg komt zuster Irene opnieuw oog in oog te staan met Valak, de demonische non.


The Nun II is vanaf 7 september te zien in de bioscoop. De eerste The Nun en de rest van de films binnen het Conjuring-universum bekijk je nu op HBO Max.

NieuwsFilm

meest populair