Dit is de Nederlandse Oscar-inzending die je vanaf deze week in de bioscoop kan zien

Een combinatie van meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.


Locarno, Toronto, Utrecht. De film Sweet Dreams van Ena Sendijarevic is momenteel op wereldtournee en de nominaties stromen binnen.

Zo won de Nederlandse topactrice Renée Soutendijk op het Filmfestival van Locarno de prijs voor 'beste actrice' en sleepte de film acht nominaties in de wacht voor ons eigen Nederlands Film Festival; aanstaande vrijdag zullen we zien hoeveel daarvan Sendijarevic en haar cast en crew kunnen verzilveren.

Verhaal
Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe. Hun vervreemde zoon Cornelis en zijn hoogzwangere vrouw Josefien arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen.

Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen.

Eigenzinnig
In de trailer zien we dat dit een film vol mysterie en absurdisme wordt die prachtig vol licht en kleur is gedraaid op locatie in Zuidoost-Azië met ijzersterk acteerwerk van zowel bekende als (nog relatief) onbekende acteurs.


Sweet Dreams is vanaf 28 september te zien in geselecteerde bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair