Vanaf nu te zien: het kapotte zorgsysteem in beeld in 'Sages-femmes'

Vanaf nu te zien: het kapotte zorgsysteem in beeld in 'Sages-femmes'

'Een aangrijpend eerbetoon aan de helden en heldinnen van kraamafdelingen.'

Op het Filmfestival van Berlijn ging afgelopen februari de Franse film Sages-femmes van Léa Fehner in première. De film viel bij zowel de jury als het publiek erg in de smaak.

Fehner betrok echte verloskundigen bij het maakproces van de film, filmde daadwerkelijke bevallingen en liet jonge acteurs van de toneelschool meelopen op de kraamafdelingen.

Het plot
Huisgenoten Sofia en Louise zijn nieuw op de werkvloer in een geboortekliniek in Toulouse. Beiden zijn pas afgestudeerde verloskundigen, klaar om na vijf jaar opleiding hun vaardigheden in de praktijk te brengen. Hun start verloopt echter verre van soepel. Ze worden direct in het team geplaatst, waar nauwelijks tijd is voor begeleiding.

De telefoon staat roodgloeiend, monitoren piepen en continue wordt er gezocht naar een vrije verloskamer om aanstaande ouders te helpen met de bevalling. De teamleider, geconfronteerd met personeelstekorten en een beperkt budget, doet haar best om alles draaiende te houden. Sofia en Louise moeten snel leren omgaan met hoge werkdruk op de kraamafdeling, maar ook met de dagelijkse realiteit van nieuw leven, moederschap en soms de dood.

Tragikomedie
In de trailer zien we dat dit een film vol met heftige, stressvolle momenten gaat zijn, maar ook een film vol met mooie, oprechte momenten van vreugde; een verhaal met een lach en een traan.


Sages-femmes is vanaf 5 oktober overal in de bioscopen te zien.

NieuwsFilm

meest populair