Illegaal downloaden flink toegenomen door streamingdiensten zoals Netflix en HBO Max

Illegaal downloaden flink toegenomen door streamingdiensten zoals Netflix en HBO Max

Streaming is fijn, maar als je van alles wil genieten dan is het peperduur.

De meeste mensen vinden streamingdiensten fijn. Je hoeft niet meer de deur uit om te kunnen genieten van een film. De grote voorstaanders van de bioscoop zijn er echter niet allemaal fan van en nu blijft dat streaming ervoor zorgt dat er meer illegaal wordt gedownload.

Uit een nieuw rapport blijkt dat Europeanen in 2022 ruim 3% meer illegaal gedownload en gestreamd hebben dan in 2021. Vreemd zou je in eerste instantie zeggen, want de afgelopen jaren nam digitale piraterij juist af. Toch is er een logische verklaring voor.

Duur
Niet alleen zijn de grote streamingdiensten duurder geworden, de versplintering hiervan helpt ook niet mee. Als je van alle nieuwe films en series wil genieten, heb je verschillende abonnementen nodig, maar daar hangt een behoorlijk prijzenkaartje aan. Niet iedereen wil hier dan ook aan meedoen.

In Nederland zijn illegale IPTV-abonnementen daarom ook erg populair geworden. Dit zijn boxen die aan een televisie gekoppeld worden. Hierdoor krijg je toegang tot honderden tv-zenders en streamingdiensten en dat voor nog geen 10 euro per maand.

Logisch
Hoogleraar Mediastudies Mark Deuze denkt dat mensen alternatieven zoeken omdat er steeds meer streamingdiensten bij komen. "Het is inmiddels onbetaalbaar om een abonnement op allerlei diensten te nemen. Mensen willen controle over hun entertainment"



Stichting BREIN-voorzitter Tim Kuik is er echter niet blij mee: "We spannen ons in zodat het omlaaggaat. Er is sowieso al meer dan je kunt bekijken. Je bekijkt welke dienst het best aansluit bij jouw smaak en kiest voor het beste aanbod. Je kan elke maand een dienst opzeggen en een andere nemen".

Anders
Deuze zegt dat dat zo niet werkt: "Lineaire televisie heeft ons geleerd dat we op gezette tijden klaar moeten zitten voor bepaalde programma's. Door streaming is dat veranderd: we moeten alles kunnen zien wanneer we willen".



"Als je de ene dag iets op de ene dienst wil zien en de volgende dag iets op een andere dienst, is dat niet te betalen. Maar mensen willen niet meer terug naar de oude manier van tv kijken en gaan op zoek naar een andere manier".

NieuwsFilm

meest populair