James Cameron veranderde in 'Titanic' een tragische gebeurtenis van de echte ramp

James Cameron veranderde in 'Titanic' een tragische gebeurtenis van de echte ramp

De regisseur heeft toch enkele details iets aangepast voor zijn film.

Elk jaar komen er weer de nodige films uit die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Toch worden bepaalde aspecten soms wel een beetje aangepast. De Titanic is geen uitzondering op de regel.

Regisseur James Cameron heeft al heel wat pareltjes gemaakt, maar zijn bekendste werk is hoogstwaarschijnlijk toch wel The Titanic. Decennia lang was dit de grootste box-office kraker aller tijden, maar is sindsdien ingehaald door Camerons Avatar-tweeluik en Avengers: Endgame.

Waargebeurd
Of je de film nu hebt gezien of niet, iedereen kent het verhaal wel. De Titanic, een schip dat als onzinkbaar bekend stond, kwam in de nacht van 14 op 15 april 1912 in aanvaring met een ijsberg, waardoor een deel van de stuurboordzijde op verscheidene plaatsen werd doorboord.

Binnen drie uur tijd was het schip gezonken en kwamen maar liefst 1522 opvarenden om het leven. Pas in 1985 werd het wrak teruggevonden, waardoor veel informatie over het schip en zijn fatale reis aan het licht kwam.

Informatie
Cameron beschikte vervolgens over meer dan genoeg informatie om zijn film te kunnen maken, al heeft hij bepaalde elementen wel veranderd. Een van de meest dramatische momenten in de film is wanneer een ouder koppel samen in bed gaat liggen en accepteert dat ze zullen verdrinken.



Deze scène is gebaseerd op het verhaal van Rosalie Ida Straus en Isidor Straus. Dit koppel is inderdaad verdronken, maar niet in hun kamer. Zij gingen op het dek van het schip staan, hand in hand, tot een golf ze wegspoelde.

Meer
De verhalen van zijn hoofdrolspelers heeft Cameron wel zelf bedacht. Er was echter een klein probleempje. De regisseur, die Leonardo DiCaprio liet opduiken als Jack Dawson, kwam er later achter dat zich al een J. Dawson aan boord bevond.



Het ging hier om de Ierse Joseph Dawson, geboren in 1888. Hij werkte zelfs op het schip en moest de kolen naar de stookovens brengen. Ook moest hij, met andere bemanningsleden, ervoor zorgen dat al het gewicht op het schip verdeeld was om goed in balans te blijven.

NieuwsFilm

meest populair