Deze ijzersterke horrorfilm moet je snel gaan zien: 'The Descent'

Deze ijzersterke horrorfilm moet je snel gaan zien: 'The Descent'

'The Descent' is niet voor mensen met claustrofobie, maar het blijft een pareltje.

De jaren 2000 zaten vol met topfilms binnen het horrorgenre. Denk maar aan films als Saw, Paranormal Activity, The Ring en nog veel meer. Een hoop pareltjes uit deze tijd vliegen toch onder de radar, zoals The Descent.

De film kwam in 2005 uit en was een enorm succes. Met een klein budget van 3.5 miljoen pond, wist de film wereldwijd bijna 60 miljoen dollar om te zetten.

Plot
The Descent is een film over een groep stoere vrouwen die gevangen zitten in een grot vol eeuwenoude, mensachtige monsters. De door verdriet getroffen Sarah (Shauna Macdonald) is recent haar man en kind verloren en haar groep waaghalsvriendinnen willen haar uit deze situatie trekken door haar mee te nemen op een ondergronds avontuur.

Dit gaat uiteraard helemaal mis. Het pad dat leidt naar de uitgang stort in en de vrouwen komen vast te zitten in een door monsters geteisterde grot die niet op de kaart staat, zonder enig idee hoe ze eruit moeten komen en niemand in de buitenwereld die weet waar ze zich bevinden.

Toenemende spanning
Een goede keuze die regisseur en schrijver Neil Marshall maakte met The Descent is om niet meteen de monsters te introduceren en zo de horror-elementen creëert, maar juist wacht tot het perfecte moment.


Terwijl de vrouwen een uitweg zoeken, krijgen wij de tijd om de complexiteit van hun relaties te onderzoeken. Hoe dieper de vrouwen de groot ingaan, hoe donkerder en spannender het wordt. Het gevoel van claustrofobie neemt hierdoor constant toe, waardoor de spanning lang voor de monsters opdagen al om te snijden is.

Monsters
Wanneer de paniek bij zowel de personages in de films als de kijker zijn hoogtepunt bereikt, besluit Marshall de monster te gebruiken. Wat volgt is een bloedige, gruwelijke crescendo die al je voorgaande angsten combineert met presentatie van door ingewanden doordrenkte, kinetische horror.


The Descent staat momenteel niet op een van de vele streamingdiensten, maar de DVD kun je gewoon bestellen.

NieuwsFilm

meest populair