Deze geliefde actiefilm van Zack Snyder zit bomvol historische fouten

Deze geliefde actiefilm van Zack Snyder zit bomvol historische fouten

Toch valt ook wel te begrijpen waarom '300' zich niet helemaal aan de geschiedenis houdt.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over de grote historische fout in de openingsscène van Gladiator. Dit valt echter in het niet bij 300, waarin de waarheid behoorlijk wordt verdraaid.

Zack Snyder heeft al heel wat films gemaakt, maar 300 wordt vaak zijn beste werk genoemd. Deze keiharde actiefilm verscheen in 2006 en scoort op IMDb een hele mooie 7,6. Op Rotten Tomatoes komt de film echter maar uit op een 61%.

Geschiedenis
Hoewel de 'gewone bioscoopgangers' een heel wat betere 89% rating geven, zijn de filmcritici het voornamelijk met elkaar eens: de film ziet er mooi uit maar er zitten ook behoorlijk wat fouten in. Snyder houdt zich namelijk niet echt aan de geschiedenis vast.

De film gaat over de Slag bij Thermopylae, een veldslag in 480 v.Chr. tussen een alliantie van Griekse stadstaten en de Achaemenidische Perzen onder leiding van sjah Xerxes de Grote. Ondanks het feit dat dit gevecht dus echt heeft plaatsgevonden, ziet het er in de film toch heel wat anders uit.

Fantasie
Zo zien we neushoorns voorbij komen, maar deze dieren werden niet gebruikt voor deze veldslag. De Spartanen komen soms eerder over als 'professionele worstelaars' dan als echte krijgers, wat natuurlijk volledig anders was.



Dat niet alleen. Er waren niet maar 300 Spartanen, maar eerder ongeveer 7000. Toch moet de film ook niet te serieus genomen worden. Deze is gebaseerd op het gelijknamige stripboek van de geliefde Frank Miller.

De reden
Laatstgenoemde heeft al vaker laten weten dat deze veranderingen bewust werden gemaakt, omdat het verhaal zo interessanter en leuker zo zijn om naar te kunnen kijken. Snyder en co. wilden een actievolle blockbuster maken en dat is ze ook goed gelukt.



Nog een leuk weetje om mee te eindigen: omdat de acteurs zowat alle scènes topless op moesten nemen maar wel gigantisch gespierd moesten zijn, werden zij keihard getraind door Marc Twight, een van de bekendste en succesvolste bergklimmers.

Spartaanse training
Hoofdrolspeler Gerard Butler zei al eerder dat hij nog nooit zo hard voor een film moest trainen. Twight liet weten dat dit wel eens zou kunnen kloppen: hij zei dat de training die hij had voorbereid lastiger was dan alles wat hij ooit had gedaan, zelfs voor zijn eigen doen.

NieuwsFilm

meest populair