De openingsscène van 'Gladiator' een historische fout die je nu altijd zult herinneren

De openingsscène van 'Gladiator' een historische fout die je nu altijd zult herinneren

Een iconische film maar wel met de nodige foutjes en bloopers.

Ridley Scott heeft al heel wat topfilms gemaakt, maar de nodige filmfanaten zullen toch wel zeggen dat Gladiator zijn beste werk is. Toch betekent dat niet dat de blockbuster perfect is. Zelfs al in de opening zit er een behoorlijk grote fout.

In het begin van de film neemt Maximus (natuurlijk gespeeld door Russell Crowe) het met de Romeinen op tegen het Germaanse leger. Dit is een gevecht dat ook echt plaats heeft gevonden tijdens de Macromannische oorlogen van het Romeinse Rijk.

Foutje
Heel erg geloofwaardig wordt dit echter niet in beeld gebracht. De twee legers nemen het tegen elkaar op in een groot veld. Er werden echter al vraagtekens gezet achter het strijdplan van het Germaanse leger, dat de bossen verlaat om het tegen de Romeinen op te nemen op het veld.

Dit is natuurlijk ietwat vreemd, aangezien de Germanen duidelijk minder zijn en dus veel meer kans zouden hebben als ze zich schuil zouden houden in de bossen. Daar blijft het echter niet bij. De Romeinen maken namelijk gebruik van katapulten, maar dit is niet hoe het er echt aan toeging.

Waarheid
Maximus mag dan wel de iconische quote: "On my signal, unleash hell", zeggen, dit klopt echter niet. Katapulten werden zeker wel gebruikt door de Romeinen, maar niet in open velden. Deze wapens werden gebruikt wanneer ze de strijd aangingen tegen dorpen en kastelen.



Deze wapens waren namelijk behoorlijk effectief om grote muren onderuit te halen en flinke schade aan te richten aan gebouwen. Deze waren natuurlijk ook lastig te missen. Schieten op strijders die zich in een veld of zelfs de bossen bevinden, dat gebeurde natuurlijk niet.

Meer
Hoewel Gladiator dus zeer geliefd is, zitten er wel meer fouten in. Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over een andere blooper dit in de film zit. Mocht je dit artikel gemist hebben, klik dan hier.

NieuwsFilm

meest populair