Deze rip-off van 'Star Wars' is te slecht voor woorden: 'Star Odyssey'

Deze rip-off van 'Star Wars' is te slecht voor woorden: 'Star Odyssey'

Deze film bewees maar dat je niet zomaar andermans succes kan nabootsen.

De impact van George Lucas' Star Wars op de filmwereld hoeft natuurlijk niet uitgelegd te worden. Het is één van de beste scifi-films ooit en trapte een van de meest geliefde filmreeksen ooit af. De film inspireerde veel films, maar er was ook een rip-off die belachelijk slecht is: Star Odyssey.

Als een film veel succes ervaart, wil eigenlijk iedereen dit succes van nature proberen na te bootsen. Dit resulteert echter bijna altijd in een slechtere film of een slap aftreksel van het origineel.

Inspiratie
Dat filmmakers geïnspireerd zijn door andere films en elementen in hun eigen werk toepassen, is natuurlijk veelvoorkomend en helemaal prima. Zo was George Lucas zelf geïnspireerd door films als Seven Samurai, The Hidden Fortress, Flash Gordon-films en nog veel meer.

Inspiratie kan ook een stap te ver gaan. Dit was het geval met de vier door Star Wars-geïnspireerde films van Italiaanse regisseur Alfonso Brescia.

Star Odyssey
Binnen drie jaar na de release van A New Hope had Brescia vijf sciencefictionfilms in dezelfde geest geregisseerd, waarbij het bij Star Odyssey, de vierde in zijn 'serie', het meest voor de hand lag dat het de baanbrekende kaskraker van George Lucas wilde nabootsen.


De drie voorgaande delen waren Cosmos: War of the Planets, Battle of the Stars en War of the Robots. In de film wordt de aarde tot slaaf gemaakt door een intergalactische slechterik genaamd Kress. Het is aan Professor Maury en zijn vrienden om de aarde terug te nemen en Kress te verslaan.

Kartonnen lightsabers
De film bevat robots die verdacht veel lijken op R2D2 en C-3PO en personages lopen rond met een soort lightsaber. Deze 'lightsabers' waren kartonnen zwaarden beschilderd met fluorescerende verf, wat misschien al genoeg zegt over de kwaliteit van de film.


Als je toch nieuwsgierig bent, dan kun je Star Odyssey nu kijken op het Internet Archive.

NieuwsFilm

meest populair