Christopher Nolan over de kritiek op 'Oppenheimer' dat het geen "goede biopic" zou zijn

Christopher Nolan over de kritiek op 'Oppenheimer' dat het geen "goede biopic" zou zijn

De regisseur komt met een scherpe reactie op de kritiek

Het was een van de grootste blockbusters van de afgelopen zomer: Oppenheimer. Hoewel de film een groot succes was in de bioscopen, leek niet iedereen even fan te zijn van de film over de wereldberoemde wetenschapper. Zo zou de film volgens sommigen geen goede 'biopic' zijn. Regisseur Christopher Nolan reageert.

Nolans film zou één groot onderdeel van het verhaal hebben overgeslagen: de jeugd van Oppenheimer. Wanneer in een interview aan Nolan gevraagd wordt waarom de kijker niks te weten krijgt over de kindertijd van de wetenschapper, geeft hij een duidelijk antwoord.

Niet alles is relevant
Nolan vertelt: "Er is sinds Freud een tendens in het genre van de biografie om kenmerken van de persoon met wie je te maken hebt toe te schrijven aan de genetica van zijn ouders. Het is een zeer reducerende kijk op een mens." Volgens Nolan hoeft de jeugd van een persoon dan ook niet per se relevant te zijn voor het vertellen van zijn verhaal.

Daarnaast benadrukt hij dat niet elk detail van een levensverhaal in een film past. "Als je een boek schrijft van 500 of 1.000 pagina's, is er een manier om dat in evenwicht te brengen met hun individualiteit en ervaringen. Wanneer je alles moet comprimeren en tot de noodzakelijke eenvoud van een scenario moet strippen, moet veel worden geschrapt."

"Het is een avonturenfilm"
Volgens Nolan is het antwoord op de vraag eigenlijk simpel: Oppenheimer is geen biopic. De regisseur vindt het genre van de biopic dan ook weinig inhoud hebben. "Het is een avonturenfilm. Het is een film over iemands leven. De biopic is geen nuttig genre, net zoals drama geen nuttig genre is. Het geeft je niets om aan vast te houden," aldus Nolan.



NieuwsFilm

meest populair