Veel lange films in de bioscoop: dit is volgens het publiek de ideale speelduur

Veel lange films in de bioscoop: dit is volgens het publiek de ideale speelduur

Wat is volgens filmfans de ideale speelduur van een film in de bioscoop?

De laatste jaren lijkt het alsof populaire films steeds langer worden. Het is niet ongewoon dat een film de drie uur aantikt en toch miljoenen bezoekers naar de bioscopen trekt. Maar wat is volgens filmfans de ideale speelduur voor een film?

Een aantal van de succesvolste films van het afgelopen jaar hebben een monsterlijk lange speelduur. Guardians of the Galaxy Vol. 3 duurt 150 minuten. John Wick: Chapter 3 heeft een speelduur van 169 minuten, Oppenheimer tikt de 3 uur aan en Avatar: The Way of Water duurt maar liefst 192 minuten.

Lange films
Filmfans lijken er geen problemen mee te hebben en bezoeken massaal deze zeer lange films. Het was jarenlang normaal dat de meeste films tussen de 90 en 120 minuten duurden. Korter dan 90 minuten was het geld van een bioscoopkaartje niet waard.

Een speelduur langer dan 120 minuten, en de bioscoopgangers gingen zich vervelen. Maar de laatste jaren worden de gemiddelde films steeds langer. Het meest recente voorbeeld is de nieuwe Martin Scorsese-film, Killers of the Flower Moon, met een enorme speelduur van 206 minuten.

Peiling
In een peiling van The Journal werden 8000 filmfans gevraagd wat hun ideale speelduur van een film is. Een meerderheid van 34,3% gaf aan dat 2 uur de beste lengte is van een film. 27,9% ziet graag films van 2 en een half uur, en 24,8% geeft de voorkeur aan films van 3 uur en langer. Opvallend is dat slechts 13% 90 minuten of minder een goede speelduur vindt.



Martin Scorsese is in ieder geval fan van lange films. Hij werd in interviews gevraagd of zijn nieuwste film, met een speelduur van 3 en een half uur, niet te lang is. "Als mensen 5 uur een tv-serie op Netflix kunnen bingen, kunnen ze ook een film van 3 en een half uur kijken," was zijn antwoord.

NieuwsFilm

meest populair