Beste niet Engelstalige films: is dit een van de beste oorlogsfilms van de laatste 10 jaar?

Beste niet Engelstalige films: is dit een van de beste oorlogsfilms van de laatste 10 jaar?

Het is dan ook niet gek dat 'Son of Saul' een Oscar won.

Vorige week kwam er nog een artikel langs over misschien wel Mads Mikkelsens beste film, genaamd Jagten. Het gaat hier om een niet Engelstalige film, die eigenlijk meer aandacht verdient. Hetzelfde kan gezegd worden over Son of Saul.

Lang niet iedereen kent dit pareltje uit 2015. De film, die als originele titel Saul Fia heet, is het opmerkelijke regiedebuut van László Nemes. Hij wist hier hoge ogen mee te gooien, maar een makkelijk weg te kijken film is het allesbehalve.

Ontvangst
Son of Saul gaat namelijk over de Holocaust en toont op brute wijze de gruwelijkheden zoals nooit tevoren. Op Cannes wist Nemes dan ook hoge ogen te gooien met zijn film en won hij zelfs de prestigieuze Grand Prix.

Ook de cijfers op bekende filmwebsites mogen er zijn. Zo scoort Son of Saul op IMDb een hele nette 7,4 maar op Rotten Tomatoes zelfs een bijna perfecte score met zijn 96% rating. De film is dan ook 'certified fresh'. Son of Saul mocht ook de Oscar voor beste niet Engelstalige film mee naar huis nemen.

Verhaal
De film volgt twee dagen in het leven van Saul Auslander, een Hongaarse gevangene die als lid van het Sonderkommando in één van de crematoria van Auschwitz werkt. Hij probeert het onmogelijke te doen: het lichaam van de jongen die hij als zoon heeft aangenomen redden en een rabbijn vinden om het te begraven.



Terwijl het Sonderkommando op elk ogenblik geliquideerd kan worden, wendt Saul zich af van de levenden en hun plannen tot opstand om de overblijfselen te redden van een zoon waar hij nooit naar heeft omgekeken toen hij nog leefde.

Speciaal
Nemes, cameraman Mátyás Erdély en production designer László Rajk hielden zich voor de film aan 5 strenge regels:

1 - de film mag er niet mooi uitzien
2 - de film mag er niet aantrekkelijk uitzien
3 - het mag geen horror worden
4 - de kijker blijft altijd altijd bij Saul, zodat wij meekrijgen wat hij ziet, hoort en voelt
5 - de camera blijft bij Saul en is zijn enige echte vriend in deze hel

Het resultaat is een enorm goede film, al is het lastig om deze meer dan een enkele keer te zien, gezien het gruwelijke onderwerp en de beelden die hierbij horen. Interesse? Bekijk Son of Saul dan op HBO Max, Pathé Thuis, NL Ziet of CineMember.

NieuwsFilm

meest populair